Liderul Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a susținut o conferință de presă după ședința Consiliului Național al PSD și reuniunea grupurilor parlamentare ale social-democraților, în cadrul căruia a precizat că Legile Educației sunt o prioritate pentru partid în această sesiune parlamentară.

De asemenea, el a mai spus că discuţiile despre aceste proiecte trebuie continuate cu premierul şi cu ministrul de Finanţe, dar şi cu autorităţile locale, având în vedere impactul financiar semnificativ al implementării noilor acte normative.

„Categoric, avem şi Legile învăţământului – atât preuniversitar, cât şi universitar – printre priorităţile legislative în această sesiune. A făcut o prezentare şi secretarul de stat, dar şi colegul nostru Mihnea Costoiu, pe universitar, urmând ca, ulterior, împreună cu doamna Natalia Intotero, preşedinte al Comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor, să începem să creionăm şi să mergem cu propunerile noastre de eventuale modificări în coaliţie şi să stabilim care sunt etapele de implementare a legii, în integralitatea sa, în perioada următoare”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Există deja un grup de lucru care funționează

Președintele PSD a mai spus că există un grup de lucru care deja funcționează, subliniind că deja s-a vorbit despre priorități.

„Există un grup de lucru, împreună cu ministrul Educaţiei, deja el funcţionează. Deja ne-am creionat o părere, ce este prioritar, mai trebuie să vedem cu ministrul de Finanţe, cu prim-ministrul cum facem implementarea. Impactul este unul semnificativ. Asta neluând în calcul salarizarea în domeniul Educaţiei, trebuie o discuţie aplicată cu autorităţile locale, fiindcă o parte consistentă din acest impact o vor suporta autorităţile locale. Şi trebuie să avem, normal, discuţii cu AMR-ul, cu UNCJR-ul. Toată lumea trebuie să fie parte la această discuţie”, a mai declarat Ciolacu.

Nu în ultimul rând, președintele PSD a mai spus că este de părere că trebuie ceva modificat în Legile Educației.

„Nu mai pot funcţiona în acelaşi fel. De aceea, o consider o prioritate”, a completat Ciolacu.

De asemenea, liderul social-democraților a mai spus că  ar fi normal ca măcar o parte din noua legislaţie să fie implementată începând cu următorul anul şcolar, fiind întrebat dacă anul acesta ar putea să intre în vigoare noile Legi ale Educaţiei.

„Este preferabil ca o parte din lege să intre în implementare şi pentru anul şcolar 2023-2024. Aşa e şi normal”, a adăugat Ciolacu.