Așadar, Marcel Ciolacu a susținut că în ziua de astăzi vorbim despre „o luptă crâncenă pentru supraviețuire a valorilor care au stat la baza societății în care trăim”.

Marcel Ciolacu spune că extremismul pune democrațiile sub presiune

De asemenea, aceasta a subliniat că economiile suferă, iar „extremismul pune democrațiile sub presiune”.

„Stimaţi colegi, întreaga lume este zguduită de probleme. Vremurile idilice în Europa și în lume au trecut. Astăzi vorbim despre o luptă crâncenă pentru supraviețuire a valorilor care au stat la baza societății în care trăim. Economiile suferă, extremismul pune democrațiile sub presiune, iar regimurile autoritare își invadează vecinii. În plus, creșterea prețurilor la energie și la alimente are un impact devastator asupra oamenilor. Toate aceste lucruri au făcut ca tensiunile sociale să crească şi am văzut în ultimele săptămâni în diferite categorii sociale au coborât în stradă. Acestea sunt provocările. Sunt multe și, de asemeni, grele. Însă a fugi de responsabilitate nu este o opțiune pentru mine”, a declarat Marcel Ciolacu.

Fuga nu este în ADN-ul Partidului Social Democrat

Mai mult, acesta a spus și că „fuga nu este în ADN-ul” PSD-ului.

„Fuga nu este în ADN-ul Partidului Social Democrat. Doamnelor și domnilor, vin astăzi în fața dumneavoastră să-mi asum un program de guvernare și o echipă de miniștri cu care să depășim toate aceste greutăți. Vin dintr-un partid care și-a asumat cele mai grele provocări ale istoriei noastre de după 1989: tranziția grea, dar și aderarea la Uniunea Europeană și NATO. Datoria mă obligă să fac un pas în față și să îmi asum responsabilitatea atunci când societatea este frământată de probleme. Sunt hotărât să înfrunt problemele direct. Nu voi da nici un pas înapoi.

Nu sunt perfect sau fără frică de Dumnezeu sau fără de păcat, pur și simplu sunt om, dar nu mi-e frică de greutăți iar ca viitor prim-ministru, voi face tot ce depinde de bine pentru ca nici unui român să nu-i mai fie frică, frică de ziua de mâine, frică de prețuri, frică pentru sănătatea și educația celor dragi. Mie nu-mi este teamă să duc România acolo unde este locul. Ştiu că am de partea mea istoria de luptă a poporului român, valorile noastre puternice legate de familii și tradiții și mai ales am multă credință. Credința mea este în Dumnezeu și în România, trebuie doar ca și noi, românii, să credem în viitorul țării.

Doamnelor și domnilor, România reală nu este cea de pe rețelele de socializare, România reală este România oamenilor care muncesc din greu zi de zi și care ştiu că dacă s-ar opri din muncă fie și pentru o clipă, atunci nu ar mai avea bani nici de facturi, nici de mâncare, nici pentru școala copiilor sau medicamentele părinților. România reală este cea în care românii au speranță că măcar o dată să simtă că nu mai sunt pe cont propriu, că acest stat nu este o junglă în care fiecare se descurcă cum poate, în care fiecare supraviețuiește cum poate și în care regulile sunt doar pentru cei slabi, niciodată pentru cei din vârf”, a completat social-democratul.

Românii au speranța că acest stat nu este o junglă în care fiecare se descurcă cum poate

Potrivit liderului social-democrat, românii „au speranța că acest stat nu este o junglă în care fiecare se descurcă cum poate”.

„România reală este cea în care românii au speranță că, măcar o dată să simtă că nu mai sunt pe cont propriu, că acest stat nu este o junglă în care fiecare se descurcă cum poate, în care fiecare supraviețuiește cum poate și în care regulile sunt doar pentru cei slabi, niciodată pentru cei din vârf. România la care visează cei mai mulți este cea în care ești tratat cu respect atunci când îți plătești taxele.

Este lumea în care poți să mergi decent pe autostradă, de la București la Iași, în care poți să mergi cu încredere într-un spital de stat, în care copilul tău învață la școală, nu doar la meditații, și în care ai suficienți bani să faci măcar o dată pe an concediu cu familia. Aceasta este lumea pe care și-o doresc românii. Aceasta este lumea pentru care au murit semenii noștri la Revoluție. Aceasta este lumea pe care milioane de părinți, copii, fraţi și surori au căutat-o cu disperare peste hotare. Și aceasta, cred eu, trebuie să fie România tuturor românilor.

Aceasta este România pe care trebuie s-o construim noi toți. Acum, stimați colegi, suntem cu toții de acord că în anul 2023, profesorii nu trebuie să-și strige nevoile și disperarea pe străzi. Este evident că, începând cu anii ’90, acest stat nu și-a onorat contractul social și a neglijat educația. Suntem aici din cauza greșelilor făcute timp de 30 de ani. Profesorii au obosit să tot spere că cineva le va reda demnitatea și respectul cuvenit în societate. De aceea, când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine.

Ca prim-ministru voi livra la milimetru ce am promis împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde și oricât cu profesorii pentru a găsi împreună soluțiile corecte la această problemă. După 30 de ani, acest guvern este pregătit să facă dreptate dascălilor. Acesta este angajamentul meu ferm ca viitor prim-ministru. Dincolo de asta, trebuie să fim conștienți că nu este vorba doar de bani”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Banii daţi fără cap se vor risipi ca apa în nisip

Acesta a ținut să sublinieze și că „banii daţi fără cap se vor risipi ca apa în nisip”.

„Banii daţi fără cap se vor risipi ca apa în nisip. Şi peste 4 ani vom fi în acelaşi loc. Trebuie ca specialiştii din educaţie, alături de profesori şi ministerul Educaţiei, să găsească un sistem prin care salariile să reflecte în mod corect respectul cuvenit meseriei, dar şi performanţa. Este nevoie de criterii. Profesorii care muncesc din greu trebuie răsplătiţi !

Trebuie să câştige mai mult! Pentru că aşa este normal. România nu trebuie să mai aibă licee în care niciun elev nu ia BAC-ul. România nu trebuie să mai aibă în sistemul de Educaţie oameni cu 2 şi 3 la titularizare, care s-au făcut profesori doar pentru că n-au găsit altceva mai bun de făcut. Dar, pentru asta, trebuie să facem un sistem echitabil, performant şi avantajos pentru toţi profesorii care îşi fac datoria! Primul pas va fi ca salariul debutanţilor din Educaţie să pornească de la salariul mediu brut pe economie! Iar Educaţia să fie din nou un domeniu care să atragă cei mai buni oameni. Şi voi face asta pentru că EU cred că orice viziune pentru naţiune se construieşte doar punând Educaţie pe primul loc!”, a conchis acesta.