„În judeţul Ialomiţa, în secolul XXI, numai 8 localităţi din 66 sunt racordate la gaze. Recent, Guvernul României a adoptat OUG nr. 128/2020 privind unele măsuri pentru aprobarea Programului Naţional de racordare a populaţiei şi consumatorilor non-casnici la reţeaua inteligentă de distribuţie a gazelor naturale.

Prin acest program vor fi finanţate proiectele autorităţilor locale care vor asigura racordarea la reţeaua de gaze a cel puţin 1.000 de gospodării. Atragerea de fonduri europene devine astfel vitală pentru îmbunătăţirea standardului de viaţă al oamenilor şi recuperarea decalajelor dintre regiuni. Acest lucru este posibil prin colaborarea autorităţilor de la nivel local cu cele centrale, aşa cum se întâmplă deja cu succes în judeţele aflate în fruntea clasamentului banilor europeni investiţi”, a declarat ministrul Marcel Boloş, conform unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.

Un răspuns prompt şi eficient pentru nevoile comunităţilor

De asemenea, acesta a îndemnat reprezentanţii autorităţilor publice să colaboreze cu cei ai Guvernului pentru a răspunde prompt şi eficient nevoilor comunităţilor lor şi pentru a susţine dezvoltarea prin investiţii.

În contextul în care în perioada au fost acordate subvenţii pentru plata şomajului tehnic pentru 5.000 de persoane, ministrul Fondurilor Europene a subliniat că este necesară crearea şi mai multor locuri de muncă cu sprijinul finanţărilor europene.

În această perioadă de programare, în judeţul Ialomiţa, au fost sau se află în curs de implementare peste 70 de proiecte finanţate cu fonduri europene, cu o valoare totală de 701,5 milioane lei, dintre care 542,1 milioane lei fonduri europene nerambursabile. Cele mai multe sunt finanţate prin Programul Operaţional Regional – 48 de proiecte.

Prin Programul Operaţional Capital Uman sunt finanţate 10 proiecte, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă – 9 proiecte, iar prin Programul Operaţional Competitivitate – 3 proiecte. Prin intermediul Programului Operaţional Infrastructură Mare sunt finanţate 3 proiecte în acest judeţ. Alte proiecte, implementate la nivel naţional, sprijină şi dezvoltarea acestei zone.

Potrivit sursei citate, în judeţul Ialomiţa, fondurile europene au îmbunătăţit viaţa a aproximativ 87.000 de locuitori din 14 localităţi: municipiile – Slobozia, Feteşti şi Urziceni, oraşele Amara, Fierbinţi Târg şi Ţăndărei, respectiv comunele şi satele – Borduşani, Ciulniţa, Cosîmbeşti, Manasia, Scânteia, Traian, Valea Ciorii şi Vlădeni.

Totodată, cu sprijinul Instituţiei Prefectului au fost distribuite în acest an 52.104 de pachete de igienă, precum şi 26.052 de pachete cu alimente.