Mandatul îi vizează pe acţionarii principali, rusul Vladimir Antonov şi lituanianul Raimondas Baranauskas, a precizat într-un comunicat biroul procurorului.

Cei doi deţin 68,1%, respectiv 25,3% din Snoras, a patra bancă din republica baltică, şi sunt bănuiţi de deturnare de fonduri şi falsificare de documente, riscând 10 ani de închisoare.

Vladimir Antonov a încercat să cumpere în acest an constructorul suedez de automobile Saab, dar Banca Europeană de Investiţii i-a respins ofertele.

Snoras a trecut sub controlul statului la 16 noiembrie, după ce un raport al Băncii centrale a Lituaniei a avertizat că datoriile acesteia ar putea fi mai mari decât activele.
Guvernatorul Băncii centrale, Vitas Vasiliauskas, a indicat că ‘dispariţia anumitor active ale băncii Snoras ar putea avea legătură cu unii responsabili’ ai acesteia.

Guvernul de centru-dreapta de la Vilnius a apreciat că naţionalizarea băncii vizează menţinerea stabilităţii financiare a statului. Lituania, care are 3 milioane de locuitori şi a devenit membră a Uniunii Europene în 2004, este extrem de prudentă cu finanţele sale după ce a trecut printr-una din cele mai severe crize economice din Europa.

Statul vecin Letonia, o altă fostă republică sovietică devenită membră a UE, a deschis la rândul ei o anchetă cu privire la banca letonă Latvijas Krajbanka, în care Snoras deţine 67,9%.
SURSA: Agerpres