Braila, Ploiesti, Tulcea, Alexandria, Piatra Neamt, Slatina si Buzau vor avea propriile lor mall-uri, dotate cu lifturi moderne, aer conditionat, sisteme de securitate, parcari s.a.m.d. Cand vor intra in fostele magazine universale, locuitorii acestor orase se vor plimba pe culoare largi, aerisite, printre raioane de marfuri frumos amenajate, deservite de un personal amabil si instruit. Cel putin asa promite directorul general al firmei United Capital SA, Sergiu Stapler, care va conduce acest proces de transformare a ratustelor urate in lebede. Sergiu Stapler, care are o bogata experienta in domeniu, de 30 de ani de activitate pe mai multe piete vestice de retail – SUA, Elvetia si Israel – sustine ca acest lucru este posibil si in conditiile actuale ale economiei romanesti.
Cum au fost aduse la un loc cele 13 mari magazine universale? In ultimii sapte ani, New Century Holdings (NCH) a cumparat pachete de actiuni, de la stat, strop cu strop, pana cand a reusit sa acumuleze capital majoritar in toate societatile care administreaza 13 magazine generale, aflate in 11 orase. Din acest an, NCH, prin United Capital SA, va trece la strangerea tuturor sub aceeasi umbrela, in lantul de magazine WinMarkt din Romania. Numai pentru lucrarile necesare cosmetizarii si extinderii suprafetelor de vanzare, United Capital SA are prevazut un buget de 10 milioane de dolari, afirma directorul general al firmei. Si investitiile nu se vor opri aici. Pe viitor, lantul va creste la 20 de centre, urmatoarele achizitii urmand a fi realizate in Constanta, Timisoara, Oradea, Iasi si Bacau. Primul oras ales pentru implementarea retetei WinMarkt este Ploiestiul. In luna august va fi dat in folosinta, dupa patru luni de lucrari asidue, fostul magazin universal Omnia. Lucrarile de infrumusetare a acestuia au fost estimate initial la un milion de dolari, dar costurile se apropie acum de un milion si jumatate. Parterul a fost extins cu 500 mp, iar magazinul va fi mult mai bine iluminat si dotat cu toate facilitatile – aer conditionat, sistem de securitate etc.
Chiria va fi, in medie, 35 USD/mp/luna
„Fiecare magazin va respecta un concept unic de amenajare, conform caruia intrarea si parterul vor arata la fel, iar produsele de baza – in procentaj de circa 80% – vor fi furnizate de aceleasi societati (precum firma Bonjour, pentru toate sectoarele de coffee shop si fast food). WinMarkt Ploiesti, de exemplu, va avea la parter un restaurant si raioane de bijuterii, cosmetice, suveniruri, la etajul I confectii si imbracaminte pentru barbati si femei, la etajul II – articole sport si pentru tineret, un computer-land, iar la subsol, articole pentru casa – mobila, perdele, covoare etc. In magazinul din Sinaia insa, de baza vor fi articolele sport, de iarna-vara, iar la Tulcea, voi da o atentie marita articolelor de pescuit, pentru ca vin foarte multi turisti pentru a-si petrece vacantele in Delta. Ma voi adapta fiecarei piete locale, dar respectand aceleasi standarde”, afirma Sergiu Stapler.
Tarifele orientative de inchiriere a spatiilor vor varia intre 20 USD /mp /luna, in orasele mai mici si 50 USD /mp /luna in orasele principale, pentru un raion situat la parterul magazinului si 12-15 USD /mp, pentru raioanele de mobila de la subsol.
Magazinele vor fi modernizate pe rand. Astfel, pana la sfarsitul acestui an, in afara de Omnia din Ploiesti, vor primi straie noi magazinul Big, situat tot in Ploiesti, Somes din Cluj-Napoca, Modern din Galati si Cozia din Ramnicu Valcea. Afacerea pornita de americani este doar un inceput – in Romania exista circa 100 de astfel de magazine universale, in diverse stadii de privatizare.     

Cele 13 magazine detinute de NCH In Romania:
Orasul    Denumirea     Suprafata
    magazinului    (mp)
Sinaia    Carpati    7.027
Braila    Dunarea    10.148
Galati    Modern    4.626
Tulcea    Diana    4.020
Rm. Valcea    Cozia    4.400
    Mobila    1.800
Ploiesti    Omnia    10.249
    Big    5.867
    Junior    2.100
Piatra Neamt    Petrodava    5.539
Alexandria    Crinul Nou    5.200
Slatina    Oltul    5.200
Cluj    Somes    4.976
Buzau    Dacia    7.258
    TOTAL:    78.453

Sursa: NCH