În doar trei luni, operatorii mari de turism au vândut deja fiecare câteva vacanțe scumpe, de ordinul miilor de euro, unele chiar al zecilor de mii de euro. Cele mai multe, la prețuri ce depășesc 10.000 de euro, ajungând în unele cazuri și la de patru ori mai mult, au ca destinație insule exotice, precum Maldive.
La prima strigare, în perioada ianuarie-martie, câțiva turoperatorii reprezentativi pe piața de profil au comercializat pachete turistice de minimum 10.000 de euro, valoarea totală find peste jumătate de milion de euro. Printre cele mai scumpe vacanțe achiziționate a fost cea a unui cuplu care a optat pentru un sejur de 13 zile, parte dintr-o fabuloasă lună de miere, cu relaxare în Maldive (cazare la un hotel de șase stele) și shopping în Dubai (cazare la celebrul Burj al Arab, clasificat la șapte stele).
Pentru acest răsfăţ s-a plătit 43.000 de euro. Vacanța vândută se află în portofoliul Happy Tour, care în ultimele luni a mai vândut o călătorie de 20 de zile în jurul lumii pentru trei turiști care au dat 40.000 de euro, dar şi o croazieră de 100 de nopți pentru un alt cuplu, care a achitat 31.000 de euro. „Aproximativ 10%-15% dintre vacanțele vândute de noi sunt pentru destinații exotice“, spune Javier Garcia del Valle, vicepreședintele Happy Tour Group, adăugând că valoarea pachetelor „leisure“ vândute în 2010 a fost de aproximativ șapte milioane de euro.
O altă extravaganță a fost făcută de o familie cu doi copii care, pentru un sejur de șapte nopți în Maldive, a plătit agenției Perfect Tour aproximativ 25.000 de euro. Aceeași agenție a mai vândut și un pachet în valoare de 8.000 de euro pentru doi români care vor să facă plajă în Papua Noua Guinee.
Dubai, printre cele mai scumpe
Înghesuială mare la Burj al Arab, cum ­altfel am putea caracteriza fluxul de turiști români care nu s-au uitat la bani când a venit vorba de cazare la celebrul hotel din Dubai. În multe dintre pachetele de peste 5.000 de euro vândute se găsesc sejururi în Dubai. Spre exemplu, s-au plătit 23.000 de euro pentru a închiria un apartament pentru șapte nopți în paradisul hotelier. În acest preț vor fi incluse transportul cu avionul, dar și transferurile în Dubai, cu un elicopter privat. Vacanța a fost contractată de doi turiști, clienți ai agenției Prestige Tours.
Aceeași agenție a vândut altor trei persoane un pachet de 17.000 de euro în Cuba, incluzând, pe lângă transport, 14 nopți de cazare într-un hotel de cinci stele. Un alt concediu scump, valorând 12.000 de euro, a cumpărat un cuplu de români în Kenia, unde va petrece șapte nopți în safari și alte șapte la un hotel de cinci stele.
Interes crescut pentru vacanțe exotice
Pe ce au mai cheltuit românii bani la început de an? Un cuplu a optat pentru un circuit de 19 zile în India, pentru care a plătit agenției Eturia 12.500 de euro, în timp ce altul a dat aproximativ 12.000 de euro pentru un circuit Singapore-Bali.
„Spre deosebire de 2009, există un interes mai mare pentru vacanțe mai scumpe“, declară Mircea Vladu, președinte Prestige Tours, agenţie care a vândut în primul trimestru multe pachete turistice cu prețuri cuprinse între 10.000 și 20.000 de euro.
„Preconizăm că 2011 va fi un an mai bun față de cel anterior. Credem într-o redescoperire a călătoriilor, plăcere inhibată puțin de criza mondială“, declară Sorin Stoica, CEO Eturia. Potrivit specialiștilor din turism, cei care-și planifică vacanțe scumpe nu aleg destinațiile pe ultima sută de metri. Aceștia își rezervă sejurul cu cel puțin jumătate de an înainte, achitându-l în maximum trei tranșe.
„Se folosește și sistemul de plată în rate. Cel puțin 50% dintre clienți apelează la o astfel de modalitate de plată, însă mulți achită în două-trei rate, chiar dacă permitem până la zece rate“, explică Lucia Morariu, director general Eximtur. Chiar și așa, românul nu mai caută sejururi lungi, și pentru a pleca în locuri exotice face și concesii: alege hoteluri de patru stele în locul celor de cinci stele.

Ce vacanțe au mai cumpărat românii cu bani

Tanzania Un cuplu a plătit 11.000 de euro pentru 12 zile de safari în Tanzania. Cazarea s-a făcut în hoteluri de cinci stele.
Dubai Patru persoane au achiziționat un sejur în Dubai pentru suma de aproximativ 12.000 de euro. S-au rezervat două camere duble deluxe, cu demipensiune, la hotelul Atlantis, clasificat la cinci stele plus (ofertă Happy Tour).
Peru Două persoane au achiziționat un circuit de 18 zile în Peru, pentru care au plătit 11.000 de euro. Pachetul include transportul cu avionul, transferurile și cazarea, la hoteluri de cinci stele (ofertă Eturia).
Maldive O familie cu un copil de 6 ani a plătit 10.300 de euro pentru un sejur în Maldive, incluzând șapte nopți de cazare la hotelul Hilton (ofertă Eximtur).