Si anul acesta, majoritatea romanilor isi vor petrece sarbatorile de iarna acasa, se arata intr-un sondaj realizat de Insomar. Fiind o sarbatoare familiala, patru din cinci romani isi vor petrece Craciunul acasa, singuri sau cu familia. Opt procente dintre respondenti vor celebra nasterea Domnului in vizita la prietenii din aceeasi localitate, iar cinci la suta intentioneaza sa se deplaseze la rude sau prieteni din alta localitate. Doar cinci la suta dintre subiectii chestionati vor sa-si petreaca sarbatorile la restaurant, la munte sau in strainatate.

In ceea ce priveste noaptea dintre 2005 si 2006, trei din cinci romani vor sta acasa, alaturi de familie. In vizita la prieteni vor merge aproape 11% dintre cei intervievati si patru la suta vor merge la prietenii din alta localitate. Doar noua procente dintre respondenti isi vor petrece Anul Nou intr-un cadru organizat, 5% vor merge la restaurant iar restul in statiuni din tara sau strainatate. Mai putin de 15% dintre subiecti au afirmat ca nu sunt inca decisi unde sa isi petreaca revelionul.

Locul unde persoanele chestionate isi vor petrece Craciunul sau Revelionul difera semnificativ in functie de castigurile lunare ale acestora. Astfel, persoanele ce fac parte din familii cu un venit ce depaseste 500 RON pe membru al gospodariei, au o tendinta mai mare de a pleca din localitate, fata de respondentii cu un venit mai mic de 150 RON. Sub noua procente din persoanele cu un venit de cel mult 500 RON isi permit sa petreaca sarbatorile in afara localitatii, in timp ce aproximativ 17% dintre subiectii cu venit de cel putin 500 RON pe membru de familie au mentionat ca isi vor petrece sarbatorile de iarna intr-un loc din afara localitatii in care traiesc.

Sursa: Capital, 22 decembrie 2005