Marcel Ciolacu anunță buget record pentru educație în 2024

Marcel Ciolacu a oferit un interviu televizat în cadrul căruia a anunțat un buget record pentru educație, în 2024. Acesta va atinge 4,1 % din PIB.

Șeful Guvernului a subliniat că s-a ajuns la un consens în ceea ce privește creșterea salariilor cadrelor didactice în etape. El a argumentat că aceasta reprezintă o ofertă foarte respectuoasă față de această categorie, având în vedere nivelul extrem de scăzut al salariilor lor anterior. În această direcție, Ciolacu susține că s-au „acoperit toate palierele”

El a abordat și tema investițiilor uriașe în infrastructură.

„Am avut o discuție în seara asta, cred că am închis lucrurile în linii mari. Am fost cu doamna ministră a Educației. Va fi un buget record pentru educație, respectiv 4,1 % din PIB. Mă bucură foarte mult că am acoperit toate palierele.

Normal că mi s-a părut prea mult la un moment dat pe investiții, sunt aproape 12 miliarde de lei numai din PNRR în investiții în infrastructură. Doamna ministră mi-a zis că până acum a semnat peste 5.300 de contracte, fiind un jalon în PNRR.

Am venit cu componenta explicată poate prea puțin de doamna ministru cu abandonul școlar și mi-a arătat cu cifre și am lucrat și cu doamna ministru al Muncii ca bursele sociale să le prindem pe bani europeni, astfel încât să nu fie presiunea mare pe bugetul statului, dar să menținem în continuare numărul mare de copii beneficiari pe burse și, în primul rând, ținta este abandonul școlar, unde avem o problemă. Trebuie să recunoaștem, nu s-o ascundem”, a declarat premierul.

Guvernul a ajuns la o înțelegere cu profesorii

Potrivit premierului, profesorii au înțeles marjele pe care le poate oferi Guvernul. Potrivit lui, s-a ajuns la o înțelegere și referitor la majorarea etapizată.

„Urmează să închidem cu sindicatele, nu știu dacă au anunțat public, dar am ajuns la o înțelegere. Este mai devreme, ca să prindem concediile. Propunerea ar fi la începutul lunii iunie, ceea ce ar fi foarte corect. În momentul acesta este totul echilibrat.

E o ofertă cât se poate de respectuoasă față de categoria pe care o reprezintă, ținând cont de salarizarea foarte joasă pe care o aveau și în acest moment cu adevărat pornește o reformă în sistemul de învățământ”, a mai precizat prim-ministrul la Digi24.

Dezastrul de la PISA, nereprezentantiv pentru educația din România

Ciolacu a vorbit și despre criteriile de performanță în educație. Potrivit lui rezultatele slabe de la testele PISA, pe care le-a solicitat ministrului Educației, nu sunt reprezentative.

Ciolacu susține că nu are încredere în abordările și evaluările generale, deoarece există profesori care au numeroși olimpici și alții care au trecut de titularizare obținând note de 2 și 3.

Conform unui proiect de ordonanță de urgență aflat în discuție la nivelul Guvernului, salariile bugetarilor și ale demnitarilor vor înregistra o creștere de 5% începând cu data de 1 ianuarie 2024. O excepție vor fi profesorii care vor beneficia de o creștere salarială de 13%, începând cu aceeași dată.

Reamintim că profesorilor li s-a promis o creștere de 40% după greva generală din 2023.