Volumul livrărilor de ţigarete ale Philip Morris International în România a scăzut cu 72,2% în primul trimestru, din cauza majorării accizelor, însă grupul american a raportat, joi, creşterea cu 15,4% a profitului la nivel internaţional, la 1,7 miliarde de dolari.

Declinul livrărilor din România a fost cauzat de creşterea preţurilor, în urma majorării accizelor, o situaţie similară fiind întâlnită şi în Turcia, unde scăderea s-a limitat la 20,6%.

În Europa de Est, Orientul Mijlociu şi Africa, regiune care include şi România, veniturile nete ale Philip Morris au urcat cu 20,2%, la 1,7 miliarde de dolari.

Profitul operaţional în regiune a urcat cu 31,4%, la 770 milioane de dolari, incluzând un impact favorabil de opt milioane de dolari din cursul de schimb favorabil.

„Evoluţia pozitivă a rezultatelor noastre financiare s-a menţinut în primul trimestru, susţinută, în parte, de impactul favorabil al cursului de schimb. Vânzările organice au scăzut, însă, cu 2,3%. Declinul este datorat, în cea mai mare parte, unui număr de patru pieţe, statele baltice, România, Turcia şi Ucraina, afectate de majorări semnificative ale accizelor şi contextul economic slab”, a declarat Louis Camilleri, preşedinte şi director general al Philip Morris International.

La nivel de grup, veniturile au crescut cu 17,3%, la 15,6 miliarde de dolari, iar profitul operaţional a avansat cu 17%, la 2,7 miliarde de dolari.

Volumul livrărilor Philip Morris a urcat cu 0,7%, la 204,7 miliarde de ţigarete, refelectând contribuţia pieţelor din Asia, America Latină şi Canada. Evoluţia pozitivă din aceste regiuni a fost anulată, în mare parte, de declinul livrărilor în Uniunea Europeană şi regiunea Europa de Est, Orientul Mijlociu şi Africa. Pe baze organice, excluzând achiziţiile, livrările de ţigarete au scăzut cu 2,3%.

Philip Morris International deţine în România o fabrică la Otopeni şi exportă în principal în UE.

SURSA: Mediafax