De ce este atât de greu să se ia o hotărâre?
La acest moment, 7,5 milioane de români contribuie cu 10,7% din salariu la FNUASS şi îi duc în spate pe cei 4,5 mil. de cetăţeni scutiţi de la plată. În numele solidarităţii, Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), în care se varsă banii din contribuţiile pentru sănătate, după ce sunt colectaţi la nivel central, s-a întins mereu mai mult decât îi era plapuma, mai ales că în România sunt foarte multe categorii vulnerabile, expuse la boală, care nu au banii necesari să achite serviciile medicale, de care culmea, au nevoie de ele mai des decât cei care plătesc.
Fondul de asigurări a fost cea mai bună soluție pe care a găsit-o statul de asigura o protecție absolut necesară acestor oameni, cu pretul nedreptățirii celor care contribuie cu adevărat.
O decizie privind majorarea, scăderea sau eliminarea contribuţiei presupune o mare responsabilitate şi este o decizie eminamente politică. Mai mult, în funcţie de ceea ce va oferi pachetul de bază, mai exact de cât de redus va fi, asiguratorii privaţi vor putea profita mult mai mult de pe urma intrării în vigoare a asigurărilor suplimentare obligatorii.
Ministrul sănătății, Eugen Nicolăescu a spus de mai multe ori că vrea să micșoreze sau să elimine contribuția actuală la asigurările de sănătate (CASS), de 10,7% și a menționat la un moment dat înlocuirea acesteia cu o taxă de solidaritate cuprinsă între 3 și 5% din venit, care va acoperi serviciile medicale din pachetul social sau de bază, de genul urgentelor, prevenției și consultațiilor.
În mod normal, ar fi o ușurare dacă cei 10,7% opriți pentru sănătate acum din salariul a nouă milioane de români s-ar transforma în 3-5%, însă apare pericolul ca odată ce suma este prea mică, să se creeze liste de aşteptare şi pacienţii să aibă şi mai mult de suferit.
Ultima promisiune
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că pachetul de servicii medicale ar trebui să fie gata în această toamnă, sperând că până la sfârşitul verii să aibă o propunere pe care să o supună dezbaterii publice.

"Pachetul de servicii medicale în sănătate ar trebui să fie gata în toamna aceasta. Noi sperăm ca până la sfârşitul verii să putem avea o propunere pe care să o supunem dezbaterii publice şi după cum va merge dezbaterea publică, mai repede sau mai încet, mai dezvoltată sau mai puţin dezvoltată, şi pachetul va fi gata mai repede. Undeva în această toamnă noi ne-am propus să avem pachetul gata", a susţinut Nicolăescu.

În noul pachet ar putea fi inclusă şi prevenţia: "Este în funcţie şi de cum va fi pachetul – mai mare sau mai mic şi în funcţie de bugetul pe care îl vom avea alocat pentru pachet. Dacă va fi loc, ar trebui să intre câteva aspecte de prevenţie în pachetul de bază, dacă nu, ar trebui să punem toate serviciile pe care le anticipăm pentru prevenţia în sănătate în programele naţionale de sănătate care să exceadă pachetului de bază", a mai explicat ministrul Eugen Nicolăescu.