Curtea Constituţională a Republicii Moldova a confirmat joi rezultatele alegerilor prezidenţiale din 15 noiembrie 2020 şi a validat alegerea Maiei Sandu în funcţia de preşedinte al ţării.

„Curtea Constituţională a hotărât confirmarea alegerilor din 15 noiembrie 2020 şi validarea alegerii Maiei Sandu în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Prezenta hotărâre este definitivă şi nu poate fi supusă niciunei căi de atac şi intră în vigoare la data adoptării şi este publicată în Monitorul Oficial”, a declarat Domnica Manole, preşedintele Curţii Constituţionale, citată de Moldpres.

A renunţat la calitatea de membru al PAS

Cu o zi înainte de validarea mandatului noului preşedinte ales, Maia Sandu a renunţat la calitatea de membru al PAS şi la funcţia de preşedinte al formaţiunii.

Conform legislaţiei, candidatul a cărui alegere a fost validată urmează să depună jurământul în faţa Parlamentului şi Curţii Constituţionale cel târziu la 45 de zile după alegeri.

Exerciţiul mandatului de preşedinte al Republicii Moldova începe efectiv din ziua depunerii jurământului, potrivit Comisiei Electorale Centrale.

Preşedintele ales, Maia Sandu, a declarat că ceremonia de învestire în funcţie va avea loc la data de 24 decembrie 2020.

Mandatul preşedintelui Republicii Moldova durează 4 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului.

Amenințări din partea lui Vladimir Jirinovski

Între timp, Rusia continuă atacurile împotriva Maiei Sandu. Vladimir Jirinovski, deputat în Duma de Stat şi lider al Partidului Liberal Democrat din Rusia, a declarat recent la televiziunea publică rusă Rossia-1 că, dacă autorităţile Republicii Moldova vor încerca să pună în aplicare retragerea trupelor ruse din Transnistria, contingentul rusesc nu va fi retras, ci se va dubla sau chiar tripla.

Mai mult, el a amenințat Chişinăul: „Dacă un singur soldat rus va fi ucis, vă veți scălda într-o baie de sânge”, scrie deschide.md.

Jirinovski a spus că în regiune locuiesc 250.000 de cetățeni ruși și că Rusia este obligată prin Constituție să îi apere.

Politicianul rus a afirmat că în depozitele de la Cobasna este muniție suficientă pentru un „întreg al treilea război mondial în Europa”. Potrivit acestuia, lichidarea unei asemenea cantități de arme este imposibilă, iar în cazul unei explozii, Europa va fi zguduită de valul de șoc.

Foto: INQUAM / Octav Ganea.