Rusia a anunţat că va respecta alegerea poporului Republicii Moldova şi speră că va stabili o relaţie de lucru cu Maia Sandu, candidata care l-a învins pe preşedintele în funcţie, pro-rusul Igor Dodon, în alegerile desfăşurate duminică. Anunţul a venit din partea purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Maia Sandu, în vârstă de 48 de ani, este favorabilă apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

Candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a câştigat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, cu 57,75% din voturi, faţă de 42,25% obţinute de socialistul Igor Dodon, după centralizarea tuturor proceselor verbale din toate secţiile de votare, transmite Agerpres.

Mesaje de felicitare din partea liderilor politici din România

„O felicit pe Maia Sandu pentru victoria categorică din alegerile prezidenţiale! Suntem martorii unui eveniment cu adevărat istoric pentru Republica Moldova. Maia a demonstrat că alegerile pot fi câştigate şi cu o campanie onestă şi decentă. Am convingerea că va fi preşedintele aşteptat de oamenii buni care au votat pentru schimbare. Un preşedinte competent şi responsabil care va moderniza ţara şi o va aduce mai aproape de România şi de Uniunea Europeană”, a scris Ludovic Orban, luni, pe Facebook.

Potrivit premierului, Guvernul României va rămâne un partener loial al Republicii Moldova şi va sprijini iniţiativele noului preşedinte atât de la Bucureşti, cât şi la Bruxelles.

„Am crezut de la început în Maia atunci când mulţi nu îi acordau nicio şansă în faţa lui Igor Dodon. PNL a fost şi va rămâne alături de colegii de la PAS în cursa lor de a câştiga şi guvernarea”, a afirmat Ludovic Orban.

„Salut victoria istorică a Maiei Sandu în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova! Acest rezultat reprezintă o confirmare a dorinţei majorităţii cetăţenilor Republicii Moldova, din ţară şi din diaspora, de apropiere strategică de Europa şi de România, singura garanţie a unui viitor mai bun, mai prosper, lipsit de corupţie şi oligarhie”, a fost mesajul transmis de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

Dan Barna, preşedintele USR, se bucură şi el pentru votul pro-european masiv din Republica Moldova: „Victorie uriaşă pentru Maia Sandu. Republica Moldova a ales să privească spre Uniunea Europeană. Maia nu va avea o sarcină uşoară în a-şi întoarce ţara pe drumul prosperităţii şi al valorilor democratice, dar dacă cineva poate reuşi acest lucru, atunci ea este acea persoană. Aşa cum se întâmplă adesea şi în cazul României, Diaspora a dat o lecţie de mobilizare şi democraţie extraordinară. Numărătoarea voturilor nu este încă finală, însă votul pro-european a fost atât de masiv încât nimic nu se mai poate schimba din acest punct de vedere. Aşadar, felicitări şi putere de muncă, Maia!”