Summitul, o expresie clară a unității

Şedinţa plenară a Summitului Comunităţii Politice Europene a început joi la prânz la complexul vitivinicol Castel Mimi, situat în localitatea Bulboaca. Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că reuniunea este o expresie clară a unităţii, forţei şi hotărârii statelor participante de acţiona împreună, ca o familie care rămâne unită şi colaborează pentru a rezolva probleme comune, transmite Moldpres.

Reuniunea a început imediat ce toate delegaţiile au ajuns la Castel Mimi, fiind întâmpinate pe covorul roşu de şefa statului, Maia Sandu. Reuniţi la masa discuţiilor, cei circa 50 de şefi de state, prim-miniştri şi înalţi oficiali europeni urmează să abordeze subiecte legate securitate, energetică şi conectivitate. Potrivit agendei publice a evenimentului, şedinţa plenară urma să dureze circa 30 de minute.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că Summitul CPE reprezintă ”o platformă pentru identificarea unor soluţii la care putem să ne angajăm cu toţii pentru a readuce pacea pe continentul european şi a-l proteja”.

”Summitul este o expresie clară a unităţii, forţei şi hotărârii noastre de acţiona împreună ca o familie care rămâne unită şi colaborează pentru a rezolva probleme comune. În următoarele ore, dorim să avem o dezbatere privind modul în care putem consolida securitatea continentului şi cum putem rezolva consecinţele invaziei ruse împotriva Ucrainei. Va trebuie să găsim soluţii pentru crizele din domeniul energiei, trebuie să ne îndreptăm spre un sistem energetic paneuropean mai curat şi mai sigur”, a spus Maia Sandu.

Maia Sandu a mulțumit Franței pentru sprijin

De asemenea, Maia Sandu i-a mulţumit preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, joi, la summitul Comunităţii Politice Europene, pentru susţinere şi prezenţă.

„M-am bucurat să-l revăd în Moldova pe Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, în cadrul summitului Comunităţii Politice Europene, găzduit de ţara noastră. I-am mulţumit pentru iniţiativa de a crea această platformă de dialog, atât de necesară în timpurile prin care trece întreaga Europă. Ţările europene trebuie să lucreze mai strâns ca niciodată, pentru a opri războiul barbar dus de Rusia în Ucraina şi a restabili pacea pe continent”, a spus Maia Sandu.

Preşedintele Republicii Moldova a mai menţionat că, în efortul de aderare la Uniunea Europeană, ţara sa se bucură de sprijin şi solidaritate fără precedent din partea Franţei, fapt pentru care i-a mulţumit încă odată preşedintelui Macron.

„Moldova va valorifica acest sprijin pentru a contribui la întărirea democraţiei în blocul comunitar şi în vecinătatea acestuia. Moldova este Europa şi vom demonstra aceasta prin reforme concrete”, a dat asigurări Maia Sandu.

CPE poate deveni o platformă cheie

Ea a reafirmat opţiunea proeuropeană a Republicii Moldova în discursul său.

„Cu toţii avem dreptul şi capacitatea de a ne modela propriile destine. Pentru Moldova, aceasta înseamnă să fie parte a lumii libere, să aibă un rol activ în Comunitatea Politică Europeană, să adere la Uniunea Europeană şi să lucreze împreună pentru a construi o Europă mai puternică”, a subliniat Maia Sandu.

„În ultimul an, am dat dovadă de putere extraordinară, rezistenţă şi solidaritate. Dar putem face mult mai multe împreună. CPE poate deveni o platformă cheie pentru acţiune paneuropeană. Pentru Securitate. Pentru Pace. Pentru Europa”, a menţionat Maia Sandu.

Evenimentul va continua cu şedinţele grupurilor de lucru, iar după-amiaza zilei va fi rezervată întâlnirilor bilaterale dintre liderii prezenţi la eveniment. La ora 17.00, este programată o conferinţă de presă susţinută de şefa statului, Maia Sandu.

Republica Moldova găzduieşte joi cel mai important eveniment politic din istoria sa, al doilea summit al Comunităţii Politice Europene, care întruneşte circa 50 şefi de state, prim-miniştri şi înalţi oficiali europeni.