Maia Sandu: Rusia a încercat dintotdeauna să controleze R. Moldova

Președintele Republicii Moldova afirmă că regimul de la Kremlin încearcă să refacă Uniunea Sovietică.

”Ei și-ar dori să refacă Uniunea Sovietică. Vor să aducă înapoi vremurile vechi. Și noi nu vrem asta. R. Moldova face parte dintr-o zonă tampon de 30 de ani și pentru noi asta a însemnat sărăcie, corupție, proastă guvernare, emigrare. Vrem să fim parte a lumii democratice. Rusia a încercat dintotdeauna să controleze R. Moldova.

Așa că, atunci când au văzut că nu mai pot folosi resursele energetice pentru a ne șantaja, au decis să ia alte măsuri, inclusiv proteste stradale, profitând de dificultățile prin care trec oamenii. Nu le-a reușit, așa că au schimbat din nou tactica și au încercat să aducă oameni din exterior pentru a provoca destabilizare. Nu cred că planul Rusiei este realist, însă el continuă să submineze eforturile noastre” a declarat președintele Maia Sandu.

Despre aderarea Moldovei la UE

De asemenea, ea și-a exprimat speranța că aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană va avea loc în paralel cu reintegrarea Transnistriei.

”Sper ca ele (ambele procese – n.red.) să se desfășoare în paralel. Ne angajăm pentru reintegrare, dar aceasta nu ar trebui să fie în detrimentul integrării noastre în UE. Nu va fi ușor. Acest lucru nu se poate întâmpla într-un an” a declarat Sandu pentru Financial Times.

Maia Sandu a vorbit despre viitorul Moldovei. Aceasta consideră că este foarte importantă aderarea la UE.

„Viitorul Moldovei și al cetățenilor ei este în Uniunea Europeană”, se arată în declarația comună adoptată la finalul celei de-a șaptea reuniuni a Consiliului de asociere UE-Republica Moldova de la Bruxelles.

„Republica Moldova este în drept să fie membră a Uniunii Europene iar UE își reafirmă sprijinul puternic pentru acest parcurs”, a menționat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Bruxelles împreună cu Natalia Gavrilița. Metsola a subliniat necesitatea integrării graduale a Moldovei în piața unică europeană și a pledat pentru abolirea tarifelor de roaming ca „un pas important și simbolic” în relația dintre Chișinău și Bruxelles.

Ce ar fi făcut Maia Sandu dacă Moldova ar fi fost invadată militar?

Maia Sandu declarat că, dacă nivelul de trai în R. Moldova va crește, mai mulți locuitori ai Transnistriei își vor dori reintegrarea. Potrivit Maiei Sandu, în regiune mai există locuitori care ”se uită spre Rusia”, dar, potrivit acesteia, numărul lor ”se micșorează”

Întrebată ce ar fi făcut în calitate de președintă, dacă Moldova ar fi fost invadată militar, șefa statului a declarat că ar fi rămas alături de popor. „Da, desigur. Aș fi rămas”, a precizat ea.