Este pentru prima dată când Australia beneficiază de un rating ‘AAA’ (cel mai bun calificativ posibil) din partea tuturor celor trei mari agenţii de rating: Standard and Poor’s , Moody’s şi Fitch Ratings.

‘Îmbunătăţirea ratingului Australiei reflectă punctele sale tari, inclusiv economia cu valoare adăugată mare, instituţiile puternice politice, civile şi sociale precum şi cadrul politic flexibil’, a declarat directorul diviziei de ratinguri suverane al Fitch, Art Woo. ‘Combinaţia dintre nivelul redus al datoriei publice, cursul de schimb liber, ţinta de inflaţie credibilă, liberalizarea pieţei muncii şi a schimburilor comerciale oferă autorităţilor australiene flexibilitatea de a urma politici monetare şi fiscale contra-ciclice atât în perioadele de criză economică cât şi de relansare’, a explicat Art Woo.

Potrivit Fitch, unul din punctele tari ale Australiei este nivelul redus al datoriei guvernamentale în raport cu PIB, 26,3% din PIB în 2010/2011, în condiţiile în care media în cazul ţărilor din grupul ‘AAA’ a fost de 55,7% din PIB în 2010.

Agenţia de evaluare estimează că actualul boom al preţurilor materiilor prime a ajutat Australia să menţină un ritm de creştere susţinut, pe fondul crizei financiare globale. Cu toate acestea, Fitch avertizează că acest boom prezintă şi riscuri, în condiţiile în care o scădere masivă a preţurilor materiilor prime va avea un efect negativ asupra economiei Australiei. Ţările cu ratingul maxim AAA