Mai multe ocupații vor dispărea din România! Ministrul Muncii tocmai a anunțat

În acest context, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a subliniat că în Codul ocupațiilor din România (COR) există 189 de ocupații pe care nu le mai practică nimeni, în timp ce 1.787 de ocupații existente nu se regăsesc în document.

”189 de ocupații încă prezente în Codul ocupațiilor din România (COR) nu se mai practică astăzi și alte 1.787 existente în Clasificarea europeană a aptitudinilor, competențelor, calificărilor și ocupațiilor (ESCO) NU se regăsesc în COR, aceasta este una dintre concluziile evaluărilor pe care le-am realizat împreună cu Autoritatea Națională pentru Calificări.”, notează ministrul Muncii.

Printre ocupațiile care ar putea fi introduse în COR se numără arhitect de interior, auditor de securitate ciberneticp, director pentru relația cu investitorii sau expert în securitatea cibernetică.

Ocupațiile care nu mai sunt practicate și care se elimină sunt ceruitor de piastrine pentru acordeoane, filator corzi pentru piane, legător de păr, meșteșugar cenușeitor, scuturător sau aburitor plută.

Formula de acum este depășită

Raluca Turcan a precizat că în cadrul discuției de luni, și nu numai, angajatorii au precizat că formula de acum este cu mult depășită de realitatea din piață, mai ales odată cu dezvoltarea domeniului IT.

Aceasta a mai precizat că dorește ca modificările care se vor face acum să includă toate ”meseriile viitorului” și să simplifice procedurile prin care angajatorii pot solicita introducerea unei noi ocupații în Codul ocupațiilor din România.

”Am discutat astăzi cu reprezentanții a 7 mari companii din România și ai Confederației Patronale ”Concordia”, care oferă împreună aproape 400.000 de locuri de muncă, despre finalizarea demersurilor de actualizare a Codul ocupațiilor din România, proiect care a presupus, în ultimele luni, mai multe sesiuni de lucru cu reprezentanți ai mediului de afaceri.

Atât în cadrul discuției de astăzi, cât și cu alte ocazii, angajatorii au confirmat faptul că, în formula de acum, Codul ocupațiilor este cu mult depășit de realitatea din piață, mai ales odată cu dezvoltarea accelerată a domeniului IT și cerințele de digitalizare și tehnologizare existente în majoritatea sectoarelor de activitate.

Vrem ca modificările pe care le realizăm acum să includă toate ”meseriile viitorului” și, mai mult, ne-am propus să simplificăm procedurile prin care angajatorii pot solicita introducerea unei noi ocupații în COR, tocmai pentru ca actualizarea acestuia să nu mai fie în contratimp cu realitatea de pe piața muncii.”, spune Raluca Turcan.

Sursa foto: Facebook, Raluca Turcan