Rectificarea bugetară din acest an asigură finanțarea necesară accelerării reformelor inițiate de Ministerului Muncii în domeniul pensiilor și al salarizării. Anunțul a fost făcut de Raluca Turcan.

Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost suplimentat cu două milioane de lei

Această sumă va asigura contractarea de expertiză pentru reforma sistemului de pensii și pentru cea a salarizării, precum și achiziția de echipamente și salarizarea personalului suplimentar implicat în procesul de digitalizare, din casele județene de pensii.

Respectarea calendarului propus prin PNRR pentru finalizarea procesului de digitalizare a dosarelor de pensii, adică prima etapă a reformei, presupune în mod obligatoriu angajarea pe perioadă determinată a încă 1.000 de persoane și achiziții de echipamente și dotări suplimentare, iar acum bugetul permite acest lucru.

Au crescut veniturile colectate din contribuțiile angajaților și a crescut sustenabilitatea bugetului

Pe parcursul acestui an, au crescut veniturile colectate din contribuțiile angajaților și a crescut sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale de stat. Astfel, BASS nu mai are nevoie de subvenția de 16,77 miliarde de lei de la bugetul de stat, prevăzută la începutul anului, ci doar de 13,4 miliarde de lei. Prin urmare, rectificarea de astăzi prevede diminuarea acestei subvenții cu 3,3 miliarde de lei.

Sumele necesare pentru plata pensiilor, ajutoarelor sociale și a celorlalte drepturi sunt prevăzute în bugetul asigurărilor sociale și vor fi achitate la timp beneficiarilor, ca și până acum.

Tot la rectificarea de astăzi, a fost majorată cu 547 milioane de lei subvenția pentru echilibrarea bugetului pentru șomaj, pentru a putea susține cheltuielile pentru aplicarea măsurilor de sprijin destinate angajaților și angajatorilor.