Irlanda a revenit furtunos pe pieţele financiare, marţi, înregistrând o cerere record pentru prima emisiune de obligaţiuni, după ieşirea din programul de asistenţă financiară, transmite Reuters.
Investitorii au făcut oferte de peste 14 miliarde de euro (19 miliarde de dolari) pentru obligaţiunile guvernamentale pe zece ani, de aproximativ trei ori mai mult decât valoarea bondurilor, de 3 – 4 miliarde de euro, a declarat un bancher care a participat la tranzacţie.
Vânzarea obligaţiunilor reprezintă un test al încrederii pieţelor în redresarea economiei irlandeze, în condiţiile în care rata şomajului a scăzut de la 15,1%, în 2012, la 12,5%, în 2013, iar Guvernul se aşteaptă la un avans al PIB-ului de 2%, în 2014.
‘O astfel de cerere record reafirmă sentimentele pozitive faţă de Irlanda şi stimulează cererea pentru emisiunile de obligaţiuni ale altor state de la periferia zonei euro’, susţine analistul Ryan McGrath, de la grupul Cantor Fitzgerald.
Autorităţile de la Dublin au angajat Barclays Plc, Citigroup, Danske Bank A/S, Davy, Deutsche Bank AG şi Morgan Stanley pentru a coordona emiterea de noi obligaţiuni.

Se împrumută mai ieftin decât România

Randamentul obligaţiunilor irlandeze pe zece ani a scăzut luni la 3,39%, faţă de nivelul record de peste 14% înregistrat în iulie 2011.
Ministrul de Finanţe, Michael Noonan, a declarat în 13 decembrie că ieşirea Irlandei din programul de asistenţă financiară este un moment de răscruce, dar nu reprezintă sfârşitul problemelor cu care se confruntă ţara.
În decembrie 2013, Irlanda a devenit prima ţară din zona euro sub asistenţă internaţională care şi-a redobândit pe deplin independenţă economică şi financiară.
În pragul falimentului după implozia unei bule imobiliare, autorităţile de la Dublin au fost obligate la sfârşitul lui 2010 să ceară sprijinul Uniunii Europene, Băncii Centrale Europene şi al Fondului Monetar Internaţional. Fostul ‘tigru celtic’ a obţinut un program de asistenţă financiară în valoare de 85 de miliarde de euro.
Michael Noonan a avertizat că deficitul bugetar şi datoria Irlandei încă sunt prea ridicate.