Potrivit unui studiu al firmei MagazinuldeCase.ro, in al doilea trimestru al anului 2008, numărul apartamentelor vechi scoase spre vânzare a crescut cu 51% faţă de trimestrul II al anului trecut, în contextul în care nu au aparut elemente care să stimuleze cererea de locuinţe.

Preţul mediu al unui apartament vechi a ajuns în luna iunie a anului 2008, potrivit MagazinuldeCase la o valoare echivalentă cu preţul mediu înregistrat în luna decembrie 2007. Astfel, preţul mediu de listare pentru un apartament vechi a fost în luna iunie de 119.902 euro, fiind echivalent cu preţul mediu înregistrat în luna decembrie 2007, când a atins valoarea de 119.547 euro. Faţă de luna ianuarie a anului 2008, când valoarea medie a unui apartament vechi a fost de 133.628 euro, în luna iunie preţul mediu a scăzut cu aproximativ 11%.

Raportarea la primul trimestru al anului 2008 indica si o scadere de 34% pentru aceasta perioada, element care confirma insa tendinta generala de crestere de aproximativ 50% a numarului de oferte fata de anul trecut.

Scaderea fata de primul trimestru este determinata de caracterul sezonier al pietei, cu punctele de maxim in lunile februarie-martie si septembrie-noiembrie, o scadere a interesului pentru piata imobiliara fiind corelata cu lunile de vara si perioadele principalelor sarbatori religioase.

“Mentinerea tendintei de crestere a numarului de oferte scoase spre vanzare si lipsa de noi elemente pentru stimularea cererii solvabile, poate marca o prabusire a preturilor pe anumite segmente din residential in perioada de revenire a pietei din septembrie-octombrie”, crede Matei Maloş, director general al MagazinuldeCase.ro.

De asemenea, timpul mediu de vânzare al unui imobil a crescut cu aproximativ 15-20% faţă de primul trimestru al anului 2008, conform studiului MagazinulDeCase.ro. Daca în primul trimestru timpul mediu pentru vânzarea unei garsoniere era de aproximativ 30 de zile, acum aceasta valoare a ajuns la aproximativ 35-36 de zile. Timpul mediu de vânzare pentru un apartament cu două camere este în prezent de aproximativ 50-52 de zile, iar în cazul apartamentelor cu trei camere această valoare depăşeşte 60 de zile”, sustine Maloş.

Supra-oferta din piata rezidentiala a apartametelor vechi este alimentata si de costurile creditării care si-au menţinut de asemenea tendinţa de creştere. Desi poate parea singura modalitate de atenuare a unei scaderi accelerate a preturilor, scenariul unei relaxari financiare pentru achizitiile imobiliare este improbabil pe termen scurt in contextul actual.

Analiza preţurilor şi volumului/numărului de oferte este realizată pe întreaga ofertă imobiliară din Bucureşti, provenită direct de la proprietari şi se bazează exclusiv pe preţurile solicitate de proprietari.

MagazinulDeCase.ro a fost lansat în octombrie 2006 si a sustinut pana în prezent încheierea a 1.159 de tranzacţii imobiliare, dintre care cea mai cunoscută este vila cunoscutului om de afaceri Cristian Ţânţăreanu, care a fost vândută pentru 3.5 milioane de euro.

Sursa: MagazinuldeCase.ro