Numarul de „firme virtuale” ce folosesc Internetul i scopuri comerciale a depasit, la nivel mondial, cifra de 250.000, aproximativ 90% dintre acestea fiind create i Statele Unite., Asa cum era de asteptat, piata americana conduce detasat lumea afacerilor virtuale, dar febra comertului electronic icepe sa cuprinda si Batrinul continent. Uniunea Europeana se pregateste sa adopte un document oficial menit sa icurajeze si sa accelereze dezvoltarea comertului electronic. Din punct de vedere economic, comertul electronic este vazut de tarile occidentale ca o prioritate nationala si la fel va fi privit i Rominia, care se va adapta recomandarilor UE i acest domeniu.
in Europa, se asteapta ca icasarile din comertul electronic sa atinga i acest an 9 miliarde de dolari, ceea ce ar reprezenta o crestere de 37% i comparatie cu 1999.
Pentru a prinde din urma tarile occidentale, Rominia trebuie sa-si dezvolte rapid infrastructura de telecomunicatii, iar serviciile de Internet sunt parte integranta a acesteia.
Din pacate, i acest moment, i Rominia exista doar citiva „aventurieri” i domeniul comertului electronic, din cauza unei aproape inexistente retele rapide furnizor-detailist, precum si a lipsei infrastructurii bancare pentru debitarea cartilor pe Internet (tranzactionarea lor electronic).
Afacerile de comert electronic deja existente lucreaza pe sistemul de plata la livrare sau transferuri bancare clasice si icearca sa supravietuiasca pentru a fi cu un pas i fata atunci cind revolutia comertului electronic va cuprinde Rominia.
Conform unor date furnizate de firma de audit Roland Berger & Partner, accesul la Internet este ica o problema majora pentru Rominia, unde numai trei oameni din o suta au acces la acest serviciu, i comparatie cu 11 i Ungaria, 10 i Cehia si, i medie, 60 i Uniunea Europeana.
in ciuda acestor cifre nu prea icurajatoare, piata romineasca de telecomunicatii are una dintre cele mai mari rate de crestere din Europa, iar furnizorii de servicii Internet sunt parte din aceasta piata. Faptul nu a trecut neobservat de catre fondurile de investitii si marile firme din Occident specializate i acest domeniu.
Investitia de 1,5 milioane de dolari a Fondului Romin Postprivatizare i firma PC Net (unul dintre cei mai mari furnizori de servicii Internet pe piata romineasca, cu aproape 21.000 de abonati declarati), a fost prima de acest fel. A urmat rapid achizitionarea de catre grupul american Metromedia a pachetului majoritar la FX Internet si cumpararea providerilor Starnets si Sumitcom Rokura de catre firma Euroweb.
Amazon.com a costat peste 80.000 dolari
Constructia unui site de Internet i stil Amazon.com poate duce, itr-o tara din Occident, la costuri de peste 80.000 de dolari.
in Rominia, pentru realizarea unui astfel de site, costul este mult mai mic. Acesta este unul din motivele pentru care companii americane si firme internationale de IT au venit i Rominia pentru a deschide firme de soft si aplicatii Internet. Mai mult, Rominia abunda i programatori software cu o excelenta pregatire, iar costurile de operare pe piata romineasca sunt mult sub cele din alte tari.
Firmele rominesti nu se afla i aceeasi zodie norocoasa cu marile corporatii americane si nu au mii de produse de oferit itr-un magazin virtual. De aceea, i Rominia, o astfel de afacere nu poate porni decit la nivel scazut si aproape oricine isi poate deschide un mic magazin virtual folosind soft-ul de construire care se gaseste gratis pe Internet.
Daca ai un computer, un modem, o adresa de e-mail si un cont de Internet, esti deja pe jumatate i afacere. Pentru 100 de dolari pe luna poti, de exemplu, sa iti construiesti la Yahoo! Store propriul site de comert electronic incluzind gazduirea gratuita a acestuia si iscrierea gratuita i catalogul virtual Yahoo! Shopping.
O alternativa la portalurile Internet o reprezinta site-ul Bigstep.com, construit special pentru a icuraja dezvoltarea comertului electronic. Aici, construirea paginilor de Internet se desfasoara i mod interactiv, numarul acestora nefiind limitat, iar pentru maximum 12 MB de informatie, serviciile sunt gratuite.
Gama de produse care pot fi cumparate de pe Internet de la firme rominesti este destul de variata. La www.ITmall.com poti cumpara produse Hewlett Packard.
Austral.com este un magazin vir-tual de birotica si papetarie unde comenzile se fac prin e-mail, iar livrarea se face i termen de doua zile.
Teora.ro este site-ul editurii cu acelasi nume si, evident, ofera spre cumparare carti. Pentru clientii din Rominia, produsele sunt expediate prin posta, iar plata se face ramburs, la primirea coletului. Pentru cumparatorii din strainatate se plateste prin International Money Order sau cec.
Daca doriti sa cumparati jucarii, o puteti face la net4you/shop/toys, unde valoarea minim acceptata a unei comenzi este de 100.000 de lei, iar transportul produselor la domiciliul clientului este gratuit.
Exista un magazin virtual unde cumparaturile se fac dupa sistemul occidental, platindu-se cu carte de credit. MagazinulVictoria.com accepta VISA, Mastercard, American Express, Discover, Check sau Money Order. De la magazinul virtual Victoria puteti cumpara produse audio, video sau carti.
Nu toate afacerile prospera pe Internet, iar cumpararea on-line nu satisface toate dorintele consumatorilor. Dar avantajul cumpararii on-line si-a cistigat un loc i economie.