Pandemia de COVID-19 reprezintă „o mare oportunitate” pentru mafii, iar simplificarea procedurilor de încredințare a contractelor și a serviciilor publice va atrage după sine „riscuri grave de infiltrare mafiotă în economia legală, în special în sectorul sanitar”. De asemenea, este „extrem de probabil” ca organizațiile mafiote să încerce să intercepteze finanțările pentru lucrări importante și adaptarea la „green economy”.

Alarma este cuprinsă în cel mai recent raport semestrial realizat de Direcția Investigativă Antimafia (DIA), care evidențiază riscurile grave de infiltrare și creșterea acțiunilor de spălare de bani și corupție.

Activitățile infracționale de primul nivel au scăzut în timpul lockdown-ului, însă au crescut altele

Investigațiile povestesc despre o criminalitate organizată care, în timpul perioadei de lockdown, a continuat să acționeze pe ascuns, cu o scădere a „activităților infracționale de primul nivel” (trafic de droguri, șantaj, bunuri furate, jafuri), dar o creștere în nordul și în centrul țării a cazurilor de spălare de bani și, în sud, cazuri de schimburi electorale politico-mafiote și de corupție. Camăta a rămas stabilă, un factor simptomatic al unei presiuni „indirecte” exercitate oricum în teritoriu, potrivit La Stampa.

DIA relatează că acestea sunt „semnale embrionare care, totuși, impun instituțiilor să își păstreze atenția ridicată în special asupra posibilelor infiltrări în instituțiile locale și asupra resurselor uriașe destinate relansării economiei țării”. De asemenea, au crescut și plângerile cu privire la tranzacțiile suspecte primite de DIA, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019. O cifră „indicativă, dacă luăm în considerare blocarea activităților comerciale și de producție determinată de criza de COVID-19 din primăvara trecută”, precizează raportul.

Disponibilitatea lichidităților clanurilor mafiote își propune să crească consensul social și prin intermediul unor forme de asistență privată și companii în dificultate, cu riscul ca activitățile comerciale medii-mici „să poată fi înghițite pe termen mediu de criminalitate, devenind un instrument pentru spălare de bani, folosind capital ilegal”.

Mafia încearcă să obţină contracte publice şi să-şi consolideze prezenţa în anumite sectoare ale economiei

Prin urmare, devine fundamental „să se intercepteze semnalele cu care organizațiile mafiote vor avea ca scop, pe de o parte, să descopere companiile aflate în dificultate financiară, exercitând bunăstare infracțională și punând mâna pe capitaluri obținute ilegal prin clasicul trafic ilegal; pe de altă parte, pentru a pune mâna pe fondurile care vor fi alocate pentru relansarea țării”.

De la nord la sud, de fapt, numitorul comun al strategiilor mafiote, în această perioadă mai mult decât altele, pare a fi legat de capacitatea de a acționa într-o formă antreprenorială pentru a se raporta atât la administrația publică, cât și la persoanele private. În primul caz, pentru a obține contracte publice, în al doilea pentru a-și consolida propria prezență în anumite sectoare economice, distrugând sau preluând companii concurente sau companii aflate în dificultate financiară.

Din raport reiese că organizația Camorra își consolidează consensul social prin diferite modalități de asistență economică, sanitară și alimentară sau prin acordarea de împrumuturi de bani proprietarilor de întreprinderi mici și mijlocii sau prin crearea condițiilor pentru falimentul celor mai slabe, util pentru spălarea de bani și reutilizarea capitalului ilicit.

Unele grupuri criminale preferă să se asocieze cu antreprenorii

„Resursele economice uriașe de care dispune Camorra – constată raportul – devin, astfel, instrumentul ideal pentru a propune o intervenție, care ar putea fi mult mai rapidă și mai eficientă decât cea a statului, un fel de bunăstare ușă în ușă, utilă pentru creșterea consimțământului”.

Și anchetele confirmă faptul că unele grupuri criminale, „decât să impună șantajul, preferă să se asocieze cu antreprenorii, care sunt astfel obligați să devină imaginea curată a activității economice”.

Capacitatea extraordinară a clanurilor mai structurate de a face afaceri, continuă DIA, „este un potențial prin care Camorra ar putea beneficia ulterior datorită viitoarelor alocări de bani publici, de exemplu, în sprijinul sectorului sănătății, al sectorulului agro-alimentar, al turismului hotelier și restaurantelor”.

Sursa foto: Dreamstime