MAE anunță salvarea și mai multor colaboratori ai României din Afganistan! Totalul ajunge la 156

În acest context, MAE a informat că cetățenii afgani evacuați în acest grup sunt colaboratori ai forțelor armate române, studenți cu burse în România și alte categorii vulnerabile, precum un profesor universitar activ în domeniul drepturilor omului, un reprezentant al poliției din Afganistan și membrii acestora de familie.

Aceștia au fost preluați de un reprezentant al Ambasadei României la Islamabad și transportați într-o locație unde vor rămâne până la definitivarea procedurilor specifice în vederea continuării deplasării către România.

Au fost evacuați în total 156 de cetățeni afgani

Până în momentul de față, au fost evacuați în total 156 de cetățeni afgani din categoriile de persoane vulnerabile menționate anterior, în urma demersurilor Celulei de criză interinstituționale (CCI), convocate la 13 august 2021 și coordonate de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

De asemenea, reprezentanții Ambasadei României la Islamabad au emis vize și documente membrilor acestui grup de cetățeni afgani evacuați astăzi, asigurându-le tranzitul teritoriului afgan și accesul pe teritoriul statului pakistanez. Lista celor 156 de cetățeni afgani evacuați până acum se adaugă celor 49 de cetățeni români care au dorit să fie repatriați și 7 cetățeni ai unor state aliate.

Anunțul făcut anterior de MAE

Celula de criză de la MAE a informat anterior că a evacuat 45 de cetățeni afgani din Afganistan, majoritatea acestora fiind magistrați și familiile lor. În total, este vorba despre 61 de cetățeni afgani, 7 ai unor state aliate, care se adaugă celor 49 de cetățeni români salvați de acolo.

„În conformitate cu deciziile adoptate în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din data de 25 august a.c., Celula de criza interinstituțională convocată pe 13 august a.c. și coordonată de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, și-a continuat activitatea de identificare a celor mai bune soluții pentru evacuarea cetățenilor afgani esențiali pentru România – colaboratori ai trupelor române în teatrul de operațiuni din Afganistan, studenți cu burse în România, alte categorii vulnerabile precum jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, magistrați și membri de familie ai acestora”, a informat anterior MAE într-un comunicat.

Sursa foto: Dreamstime