În urmă cu un an, exact pe data de 11 decembrie, Bernard Madoff a fost arestat în casa pe care o deţinea în Manhattan.

După un petrecut în închisoare, cel care a realizat cea mai mare fraudă financiară a secolului câştigă după gratii ce a pierdut în libertate: respectul.

Ziua de 11 decembrie 2008 a fost o una foarte grea pentru bătrânul şef al Nasdaq. A trecut direct din luxosul său apartament, într-o celulă simplă de închisoare. În aceeaşi zi, a izbucnit şi scandalul mediatic.

Scandalul generat de frauda de 50 de miliarde de dolari a devenit foarte celebru şi foarte intens mediatizat.

„Tot ce se poate spune despre Madoff  la ora actuală este că pentru cineva care a trăit la un nivel atât de înalt până în urmă cu un an, nu poate fi fericit în spatele gratiilor”, spune una dintre victimele acestuia.

Printr-o schemă ponzi, Madoff a reuşit să înşele nu numai persoane fizice ci şi instituţii financiare de prestigiu precum HSBC, UBS; JP Morgan, Bank of America, BNP Paribas sau Citigroup. Pentru că beneficia de un prestigiu şi de o încredere uriaşă întrucât fusese şef la Nasdaq, Bernard Madoff a convins o mulţime de oameni că vor putea obţine profituri uriaşe într-un timp foarte scurt. Banii obţinuţi de la victime nu au fost investiţi niciodată.