Anunțul a fost făcut miercuri, de surse franceze pentru DPA, scrie agerpres.

Soluţiile comune franco-germane ar urma să fie prezentate la un viitor summit UE al şefilor de stat şi de guvern, potrivit surselor apropiate de preşedinţia franceză.

În ceea ce privește comunicarea dintre cei doi, liderii german şi francez vor avea convorbiri bilaterale prin „videoconferinţă” în „zilele următoare”, au spus aceste surse, fără a preciza un calendar exact.

Macron şi Merkel au discutat marţi şi au convenit că un nou instrument fiscal ar trebui să continue să fie discutat la cel mai înalt nivel pentru a răspunde crizei.

Discuţiile privind un răspuns comun european la criza provocată de pandemie trenează din cauza dezacordurilor între naţiunile centrale din UE.

Germania și Olanda refuză propunerile

Franţa, Italia şi Spania au militat pentru emiterea de obligaţiuni, numite de multe ori corona-bonduri, ca instrument pentru a depăşi criza economică majoră anticipată pentru acest an. Germania şi Olanda au respins până acum această propunere.

Până în prezent nu există consens între miniştrii de finanţe ai UE în privinţa creării unui instrument comun de datorie, a confirmat Palatul Elysee. Discuţiile pentru a ajunge la un acord asupra unui pachet de măsuri fiscale se reiau joi.

Macron plănuieşte, împreună cu Merkel, să sugereze folosirea bugetului UE pentru a obţine controlul asupra impactului economic al crizei.

Germania şi Franţa intenţionează să discute şi despre întărirea independenţei Europei în contextul crizei sanitare dramatice, de exemplu prin fabricarea de medicamente.

„Activitatea franco-germană nu se opreşte”, a spus o sursă.