România își consolidează poziția în negocierile comerciale UE-SUA, spune ministrul Oana Țoiu

Oana Țoiu, detalii despre poziționarea României în „războiul” tarifelor vamale. Anunțul fostului președinte american Donald Trump privind introducerea unor tarife vamale de 30% pentru mărfurile provenite din Uniunea Europeană a generat îngrijorare la nivel european și a implicat România într-un proces complex de consultare și negociere.

Ministrul de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat într-o intervenție la Digi24 că, pentru România, este esențial să continue demersurile în cadrul Uniunii Europene pentru a stabili pașii următori.

Oficialul român a subliniat că mai există o fereastră de timp pentru ca situația să evolueze, iar așteptarea autorităților de la București este ca negocierile să continue cel puțin până la 1 august.

„Este o schimbare de paradigmă din partea SUA. Foarte important pentru România este să negociem în cadrul Uniunii Europene mai departe pașii viitori. Din punctul ăsta de vedere, există încă un interval de timp în care lucrurile se mai pot schimba.

Așteptarea noastră este să continuăm aceste negocieri cel puțin până pe 1 august”, a explicat ministrul român de Externe.

România este a 6-a țară ca putere de vot în Parlament European

Referindu-se la rolul României în consultările din cadrul Comisiei Europene, Oana Țoiu a arătat că țara noastră are un avantaj prin participarea la un front comun european, în locul unei abordări bilaterale.

Șefa MAE a explicat că Uniunea Europeană are o forță de negociere semnificativă chiar și în relație cu Statele Unite ale Americii, datorită dimensiunii pieței comune.

În același timp, ea a respins ideea că România ar fi exclusă din procesul decizional, subliniind că țara are un rol egal, inclusiv prin votul exprimat de președintele României în structurile europene.

Oana Țoiu a mai precizat că este nevoie de o consultare mai activă la nivel național, atât cu mediul de afaceri, cât și cu toți actorii afectați de eventualele decizii europene, iar acest efort va fi susținut de Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Economiei și Administrația Prezidențială.

„România este avantajată de faptul că nu negociază bilateral acest acord, pentru că Uniunea Europeană este o piață suficient de mare chiar și pentru produsele și serviciile din Statele Unite ale Americii, cât să aibă o putere mai mare de negociere. Dar asta nu înseamnă o negociere peste capul României, ci pur și simplu aliniere a intereselor țărilor membre ale Uniunii Europene.

Și de altfel, și nici nu se poate închide și fără acordul României. Trebuie din nou să facem trecerea aceasta de la a considera că avem o Comisie Europeană peste capul nostru și că este o relație ierarhică, la a ne aduce aminte că România are exact aceeași putere de vot prin președintele Nicușor Dan ca și celelalte țări.

Este a 6-a țară ca putere de vot în Parlament European, ceea ce înseamnă că aceste decizii se iau împreună cu noi. Sigur, aici depinde de noi cât de mult folosim aceste mecanisme de consultare și mecanisme de putere.

Și aici România, prin Ministerul Afacerilor Externe, prin Ministerul Economiei, prin Administrația Prezidențială, va trebui, și este ceva ce vrem să facem, să avem o consultare mai activă, și cu mediul de afaceri și în general, cu toți cei afectați de deciziile care vor fi luate la nivel european”, a spus ministrul de Externe.