Consultările de la Palatul Cotroceni pentru formarea unei noi majorități guvernamentale au adus poziționări importante din partea USR și PNL. În centrul atenției s-a aflat numele lui Ilie Bolojan, vehiculat pentru poziția de premier. Dominic Fritz, președintele interimar al USR, a afirmat că Bolojan are autoritatea și credibilitatea necesare pentru a conduce guvernul. De cealaltă parte, Ciprian Ciucu, prim-vicepreședinte al PNL, nu a exclus această variantă, însă a subliniat că partidul său nu condiționează participarea la guvernare de numirea acestuia.
USR: Susținere totală pentru Ilie Bolojan pentru funcția de premier
Dominic Fritz, liderul interimar al USR, a declarat după consultările cu președintele României că formațiunea sa susține ferm candidatura lui Ilie Bolojan pentru funcția de premier.
Acesta a subliniat că este necesar un premier cu autoritate și credibilitate, pentru ca măsurile dificile ce urmează să fie aplicate eficient.

„Noi am repetat ceea ce am spus şi în public în ultimele săptămâni. Noi credem că ţara are nevoie de un premier cu autoritate şi cu credibilitate mare, altfel va fi greu să punem în practică aceste măsuri dificile care urmează şi USR crede că acest premier este Ilie Bolojan”, a afirmat Fritz.
Fritz a precizat că această idee a fost prezentată și președintelui Nicușor Dan, explicând că USR și PNL au împreună mai mulți parlamentari decât PSD.
„I-am şi spus domnului preşedinte şi eu repet şi aici că USR şi PNL împreună au chiar mai mulţi parlamentari decât PSD şi de aceea ideea ca nu partidul cel mai numeros să pună premierul nu este chiar aşa de absurdă, tocmai pentru că noi din partea USR-ului susţinem cu tărie această propunere”, a adăugat liderul USR.
Planul USR pentru reducerea deficitului și reforme structurale
Potrivit lui Fritz, discuțiile de la Cotroceni s-au concentrat pe măsuri concrete privind reforma statului și reducerea deficitului bugetar.
„Apreciem foarte mult faptul că acum domnul preşedinte pune un mare preţ pe o discuţie pe-ndelete a politicilor publice, a reformelor şi a măsurilor guvernamentale de care este nevoie.
Domnul preşedinte ne-a pus multe întrebări despre planul USR pentru această ţară, pentru măsurile pe care le propunem, mai ales pentru a reduce bugetul, dar şi pentru a reforma statul.
Ne-a ascultat cu foarte mult interes şi am avut posibilitatea să-i prezentăm soluţiile pe care le propunem pentru România”, a menționat liderul USR, adăugând că președintele a manifestat un interes real față de soluțiile propuse.
În opinia sa, o eventuală majorare a TVA nu este justificată și nici sustenabilă.
„Nu cred că este fair, corect, faţă de români să discutăm despre o creştere a TVA-ului. De exemplu, un punct de creştere a TVA-ului aduce 7 miliarde de lei, deci nu putem să creştem TVA-ul ca să putem continua să plătim sportul de antenă.
Am şi transmis domnului preşedinte că această criză în care ne aflăm este şi o şansă, nu doar pentru o cură de slăbire a statului, ci şi pentru a declanşa potenţialul care există în mediul privat, printr-o flexibilizare a pieţei de muncă, de exemplu, printr-o debirocratizare radical”, a argumentat Fritz.
USR propune, printre altele, o debirocratizare radicală și flexibilizarea pieței muncii, pentru stimularea mediului privat. De asemenea, a fost menționată ideea creării unei comisii de tăiat hârtii pentru reducerea reglementărilor inutile care afectează mediul de afaceri.
Timp pentru un guvern solid: apelul lui Dominic Fritz
Liderul USR a făcut apel la răbdare în procesul de formare a noului guvern, menționând că este nevoie de timp pentru a construi o bază solidă de încredere reciprocă între partide.
„Acest guvern va avea nevoie de timp să se formeze, acest guvern va avea nevoie de timp pentru a forma o bază de încredere reciprocă şi cred că este benefic pentru România şi credem cu toţii acest lucru, să ne luăm acest timp şi să construim pe o bază solidă”, a afirmat el.
Fritz a făcut referire și la necesitatea unei abordări realiste din partea Comisiei Europene, care urmează să evalueze progresul României în domeniul reformelor fiscale.
„E clar că aceste reforme nu se pot întâmpla în următoarea săptămână până când trebuie să iasă raportul şi de aceea lobby-ul tuturor partidurilor, inclusiv la nivel european, trebuie să fie pe lângă Comisie, să înţeleagă că acum România are nevoie de acest timp, tocmai pentru a construi solid şi cu siguranţă colegii noştri şi în Parlamentul European şi în Comisie din partidele liberale o să facă acest lobby şi facă apoi apel şi la celelalte partide să procedeze la fel”, a subliniat el, cerând sprijinul europarlamentarilor liberali pentru a susține cauza României la Bruxelles.
Liderul interimar al USR a mai precizat că nu au existat discuții interne privind distribuirea portofoliilor. El a respins ideea că formațiunea ar fi formulat cereri legate de ministere și a subliniat că, în prezent, se lucrează în grupuri de specialiști pentru definirea propunerilor cu care partidul va intra în negocieri.
”Orice speculaţie despre ce ministere ar fi cerut USR-ul este strict asta, o speculaţie. Nici nu aveam cui să cerem ceva, pentru că nu au existat astfel de discuţii şi chiar şi în interiorul partidului noi nu am dus astfel de discuţii. Noi acum lucrăm în diferite grupuri de lucru cu parlamentari, cu experti din societatea civilă şi din mediul de business, să rafinăm propunerile pe care le avem şi cu care vom intra în acest negocieri”, a dat asigurări liderul interimar al USR.
PNL: Deschidere totală spre guvernare, dar fără condiționări
De cealaltă parte, Ciprian Ciucu, prim-vicepreședinte al PNL, a afirmat într-un interviu că formațiunea sa este pregătită să participe la guvernare în orice formulă.

„Noi, cea mai mare parte a discuțiilor, trei sferturi din discuție, am avut-o pe programul de guvernare, pe măsurile care trebuie luate. În ultima parte a discuțiilor noi am vorbit și despre cum putem participa la guvernare.
PNL nu a pus niciun fel de condiții. Noi, pentru că ne asumăm că am fost la guvernare când s-au luat niște decizii care au dus țara în acea situație bugetară dificilă, nu putem fugi de responsabilitate. Și am spus da în fața președintelui în ceea ce privește participarea noastră la viitoarea guvernare.
Noi, considerăm că neavând matematic cea mai mare pondere într-o astfel de coaliție, cam în orice condiții dorim să fim parte a guvernări”, a declarat Ciucu.
Referindu-se la propunerea USR privindu-l pe Ilie Bolojan, Ciucu a exprimat o apreciere personală față de acesta, dar a respins ideea că PNL condiționează guvernarea de numirea sa.
„Apreciez poziția USR care spune că-l susțin pe domnul Bolojan și putem spune că o pondere mai mare într-o astfel de coaliție ar fi aceasta.
Domnul Bolojan nu a insistat și noi nu am insistat că nu participăm la guvernare dacă nu ar fi domnul Bolojan.
În ceeea ce privește guvernarea, avem nevoie de o persoană care să aibă deja o viziune și să știe ce trebuie făcut imediat. Deja suntem la jumătatea anului și măsurile economice care trebuiau să fie luate nu au fost luate. Avem de recuperat și prima parte a anului.
Va fi o guvernare dificilă. Se vorbește despre un guvern de sacrificiu. Nu știu multe persoane suficient de competente, determinate, care să ducă mai departe țara, mai calificate decât domnul Bolojan. E considerația mea personală”, a menționat liberalul.
Excluderea unui premier tehnocrat și a ideii de rotativă
Ciucu a exclus varianta unui premier tehnocrat, afirmând că, în contextul politic actual, o astfel de soluție ar fi ineficientă.
„În ce-l privește pe domnul Croitoru, nu vreau să comentez, pentru că nu vreau să comentez persoane, domnul Croitoru e un profesionist, un om cu multe calități profesionale.
Nu consider că acum România își permite un premier tehnocrat. Există o dinamică în interiorul partidelor. Oricine ar fi acel premier toate partidele îi vor sări imediat în cap.
PNL a guvernat și cu USR și cu PSD. Știm care e dinamica, cum lucrează partidele și putem gestiona mult mai bine guvernarea cu un premier pus politic, politician de carieră, decât cu unul tehnocratt”, a spus el.
Totodată, liderul PNL a exclus ferm varianta unei guvernări în rotativă.
„Vremurile unei rotative s-au cam dus. „Voi, liberalii, asumați-vă guvernarea, luați cele mai dure măsuri”, după care, când lucrurile se stabilizează și e ușor, să vină PSD. Am mai văzut filmul acesta”, a afirmat Ciucu.