Retailul de lenejerie intimă reprezintă un segment aparte al întregului comerț. Branduri internaționale, atât de lux cât și de mainstream, s-au perindat în mallurile și arterele stradale ale principalelor orașe mai ceva ca o defilare pe catwalk. Unele au renunțat definitiv la România, altele și-au făcut curaj să încerce piața din nou, însă prin intermediul altor francizați.
Doar brandurile românești (Jolidon, I.D. Sarrieri) au rezistat pe piaţă, reușind să-și mențină magazine deschise în această perioadă. „Fără îndoială, criza și consecințele ei – scăderea consumului, schimbarea structurii pieței locale de fashion -, au influențat francizele mai vechi sau abia intrate pe piața de lenjerie din România. Noi, fiind producători și gestionând în portofoliu șapte branduri proprii, oferim o paletă completă“, spune Olga Stanciu, director adjunct al Jolidon – liderul pieței. Potrivit ei, cei care au părăsit România au rămas doar cu varianta magazinelor online (acest segment numără câteva zeci de site-uri care comercializează lenjerie intimă, însă aproximativ zece au un rulaj de luat în seamă).
În urmă cu câţiva ani, se luptau cot la cot cu brandurile autohtone retaileri  internaționali precum Etam (aflat în portofoliul ETP Trading, firmă patronată de Răzvan Petrovici, de al cărui nume se leagă supermarketurile Univers’all) sau Woman’ Secret (AAV Group aparținând lui Vicențiu Zorzolan, fost partener de afaceri al lui Octavian Radu), primul închizându-și ușile pentru ultima oară anul trecut, iar cel din urmă, în 2013. În locul lor, în spațiile din malluri, se prezintă româncelor cel mai mare retailer de lenjerie intimă din Canada – La Senza și, de luna trecută, Intimissimi, unul dintre cei mai mari retaileri italieni, parte a grupului Calzedonia, care a intrat în 2011 în România.
Succesul lor rămâne a fi apreciat după încă vreo două sezoane, în condițiile în care tendința românilor este de a cumpară lenejerie intimă nu din magazine specializate, ci din raioanele marilor retaileri de haine destinate acestui tip de produse.  „După părerea mea, este o piață insuficient reprezentată. Mai mult, nișa monobrand nu prea rezistă în România, pentru că cei care cumpără din astfel de magazine sunt mai sofisticați și caută ceva în plus. Mai degrabă, românii preferă magazinele multibrand – mainstream“, spune Bogdan Belciu, partener PwC.
Cum se împarte piața

Cele mai multe dintre brandurile internaționale de lenjerie intimă sunt aduse în România în franciză. Excepție face Oysho, aparținând retailerului Inditex, care, la rându-i, după câțiva ani de prezență prin intermediul unui francizat, a decis intrarea directă. Alături de Jolidon este, de altfel, singurul retailer de lenjerie intimă ale cărui afaceri sunt de ordinul milioanelor de euro.
Potrivit raportului „Piața globală de lenjerie intimă“, realizat anul trecut de compania yStats, mai mult de un sfert din vânzările de astfel de produse la nivel mondial au fost făcute în statele Uniunii Europene (un motiv bun pentru Victoria’s Secret să își deschidă primul magazin pe bătrânul continent și să plănuiască alte unități). Ca valoare, Europa reprezintă, pentru producătorii de lenjerie intimă, o piață de 15 miliarde de euro, Franța, Germania, Marea Britanie și Italia fiind cei mai mari consumatori.
Raportat la nivel local, potrivit unei estimări Capital, segmentul nu depășește 40 de milioane de euro, semn că sunt nenumărate șanse de dezvoltare pentru cei din industrie, iar în urmatorii ani, cu siguranță, alți jucători internaționali își vor face apariția.

40 milioane de euro este valoarea retailului de lenjerie intimă și îmbrăcăminte de casă. Raportat la nivelul statelor UE, segmentul este insuficient dezvoltat