«România funcţionează cu taxele tale», spune un mesaj din campania guvernamentală de popularizare a activităţilor Fiscului. Dar hoţia – hoţia din bugetele publice – pe banii cui funcţionează? Oare nu tot din sumele strânse din taxele tale? Prea mult am fost furaţi, prea extins şi prea înrădăcinat a fost jaful pentru ca doar câteva luni de zile de perindări pe la procurorii anticorupţie să ne convingă că de acum încolo banii noştri încredinţaţi statului vor fi pe mâini bune. „Eu le-am oferit educaţie“, „Eu i-am salvat viaţa“, „Eu am construit asta“, spun personajele din reclama ANAF. Unde sunt însă celelalte arătări care să ne zică: „Mi-am făcut trei vile şi mi-am cumpărat şi două Maserati“, „Am o garderobă de sute de mii de euro“, „Banii tăi sunt în conturile mele“, „Îţi plac bijuteriile mele?“ Asfaltangii, plantatori de panseluţe, cărători de genţi, funcţionari corupţi, găinari cu epoleţi (vizibili sau invizibili), căpuşe din spitale, şefi de autorităţi inutile, tot soiul de sinecurişti lipsesc cu desăvârşire din campania mediatică menită să ne facă să plesnim de mândrie că facem cu banii noştri o ţară să funcţioneze. Noi ştim doar că am îmbuibat o oligarhie hidoasă taxaţi pe veniturile noastre mizere. Zău dacă suntem măcar întrucâtva mişcaţi! Cel mult putem fi enervaţi de agresivitatea campaniei, care ar fi mai nimerit să se cheme „ANAF vrea taxele tale“.

Puneţi ordine în cheltuielile publice şi abia apoi veniţi să ne cereţi banii! Fără relevanţă statistică etapele de excedent bugetar sau unele corecţii în risipa bugetară. Să vedem noi întâi că este susţinut şi apoi mai vorbim! Până una alta, activismul Fiscului ni se pare excesiv. Furia colectării încă este în disproporţie cu ce oferă statul cetăţenilor săi. Şi prea recentă când abia ni se dezvăluie (şi prin organismele statului ceea ce ştiam deja) cu ce mentalitate de invadatori aleşii prăduiau bugetele publice. Şi nu e vorbă că totul s-ar fi terminat… Chiar şi de la 1 martie a.c., de când a început hinghereala ANAF, portalul de revistă a presei care monitorizează articolele din presa centrală şi locală privind hemoragia banului contribuabilului porcisme.ro, a centralizat pe contorul său hoţii şi investiţii greşite însumând peste 350 milioane euro, cam cât o tranşă de la FMI. Numărătoarea a pornit de la zero undeva în octombrie 2009 şi de multă austeritate ce a fost, contorul hoţiilor s-a apropiat de 42 miliarde euro. Este hoţia care a funcţionat cu taxele tale!

Singurul element pozitiv al perioadei recente din perspectivă fiscală este acela că, pe lângă băţul lung al ANAF, scotocind prin birturi şi altoind ospătari, a venit şi morcovul guvernamental al reducerii TVA la alimente până la un nivel cu un procent sub zeciuiala clasică. Mai aşteptăm şi coborârea generalizată a taxării consumului la 20% preconizată pentru cumpăna dintre ani şi după aceea poate privim cu mai mare îngăduinţă Fiscul. Ar fi un prim pas până la reconcilierea cu un stat care a fost capturat prea multă vreme. „Conformarea voluntară“ pe care ne-o cerea o domniţă pripăşită pe la Finanţe este încă departe. Ar fi enorm de schimbat în structura bugetului central şi încă şi mai mult de vidanjat pe la autorităţile locale pentru a ne asigura că alocările sunt judicioase. Până atunci, indiferent de ce ne spune un material de propagandă sau altul, noi ştim una şi bună: Hoţia funcţionează cu taxele noastre!