Campania de vaccinare împotriva COVID-19 va începe şi în Belgia luni, 28 decembrie, în trei cămine de bătrâni situate în fiecare dintre cele trei regiuni ale ţării, Bruxelles, Valonia şi Flandra, transmite duminică agenţia EFE.

Administrarea vaccinului produs de companiile Pfizer şi BioNTech va începe oficial luni, la ora locală 11:00.

Un bătrân de 96 de ani, primul belgian ce va fi vaccinat

Prima persoană vaccinată în Flandra va fi Jos Hermans, în vârstă de 96 de ani, care locuieşte într-un cămin de bătrâni în localitatea Puers-Saint-Amand şi care a declarat în urmă cu câteva zile la un post de radio local că este „foarte fericit” că poate primi medicamentul pentru că speră „să trăiască până la 100 de ani”.

Vaccinarea în căminele de bătrâni s-ar putea prelungi până la sfârşitul lui februarie, ţinând cont că vaccinul produs de Pfizer-BioNTech necesită administrarea unei a doua doze la 21 de zile după prima inoculare.

După rezidenţii şi personalul din căminele de bătrâni, prima fază a vaccinării în Belgia va continua cu angajaţii din domeniul sanitar, începând din luna martie 2021.

Apoi, în mai, va veni rândul persoanelor considerate „cu risc”, precum cei care suferă de boli cronice şi persoanele de peste 65 de ani.

Tot luni începe campania şi în Luxemburg; în Olanda, pe 8 ianuarie

În Luxemburg, campania va începe tot luni, 28 decembrie, în cinci centre din ţară, unde timp de trei zile la rând vor fi vaccinate 1.290 de persoane (medici şi personal sanitar). În săptămâna din 18 ianuarie va începe administrarea celei de-a doua doze aceloraşi persoane, scrie Agerpres.

În Ţările de Jos, vor fi trimise din 4 ianuarie primele invitaţii la vaccinare, iar primele doze vor începe să fie administrate din 8 ianuarie, campania de vaccinare la scară amplă începând în realitate abia din 18 ianuarie.