In ultimele momente de dinaintea eclipsei, turistii si localnicii au luat cu asalt vanzatorii ambulanti de ochelari si ecrane de protectie. S-au vandut peste 100.000 de perechi de ochelari si aproximativ 50.000 de ecrane, multe dintre modele fiind insa neautorizate sanitar, adica simple bucati de staniol.
Mii de turisti romani si straini au urmarit pe litoral desfasurarea eclipsei, statiunile fiind ocupate in proportie de peste 80%. Dintre „privitorii cu ochii in soare” de la Marea Neagra, circa jumatate erau din alte tari. Medicul Serge Dubois, francez din Marsilia, in varsta de 35 de ani, a venit pe cont propriu in Romania si ne-a marturisit ca „femeile de aici sunt frumoase si sper ca eclipsa sa fie la fel”.
Localnicii au preferat si ei sa urmareasca eclipsa de acasa. „Constantenii raman acasa fiindca de aici eclipsa se vede foarte bine”, a precizat Elena Maita, managerul agentiei de turism din Mangalia.
In ziua mult asteptatului fenomen astronomic, pe litoral vanzarile au mers bine si foarte bine la bere – indeosebi cea autohtona, mai ieftina – mititei si porumb fiert. S-au organizat doua centre profesionale de observare a eclipsei prin telescoape si lunete, la Liceul Carmen Silva din Eforie Sud si pe plaja din Mangalia. Centrele erau destinate publicului larg, iar observarea prin instrumentele profesionale gratuita. Oamenii de stiinta au putut observa de pe o nava, in largul Marii Negre, comportamentul faunei marine in timpul eclipsei.
Intreprinzatorii locali nu au oferit aproape deloc suveniruri; doar doua-trei modele de vederi si baloane, precum si pungi din plastic pentru cumparatori, imprimate cu simbolul eclipsei. Tricouri cu eclipsa aveau doar turistii straini.

Adriana Macsut