'Cu prilejul crizei epidemiei de gripă, ne-am dat seama că lumea nu era pregătită corespunzător. Acum, acest lucru a fost confirmat în cazul ebola. OMS ştie să reacţioneze bine la focarele localizate, dar nu la o epidemie mondială', a spus ea, făcând apel la 'realizarea unui sistem de apărare mai puternic pentru a asigura securitatea sanitară globală'.

Margaret Chan a făcut aceste afirmaţii într-un discurs pronunţat la o reuniune extraordinară a Comitetului Executiv al OMS, desfăşurată la Geneva, referitor la febra hemoragică ebola, care a provocat până în prezent aproximativ 9.000 de decese.

Aceasta este cea de-a treia dată în istoria organizaţiei când comitetul său executiv, format din reprezentanţi ai celor 34 de state membre, se întruneşte de formă extraordinară şi este prima oară când tema dezbaterii este o epidemie.

În opinia directorului general, este nevoie de programe naţionale şi internaţionale de pregătire, precum şi de o reformă a organizaţiei pe care o conduce pentru a se putea da un răspuns prompt şi eficient unor situaţii similare celei înregistrate în epidemia de ebola.

La rândul său, emisarul special al ONU în problema ebola, David Nabarro, a reamintit, în cadrul reuniunii de duminică, faptul că Naţiunile Unite nu dispun de fondurile necesare – aproximativ un miliard de dolari – pentru a continua în următoarele şase luni activităţile de combatere şi prevenire a acestei maladii.AGERPRES