Umanitatea se va confrunta cu o nouă epidemie? O boală gravă face ravagii în SUA. Cauza se află în produse pe care toți le folosim

În curând ne vom confrunta cu o epidemie de Parkinson, este opinia neurologului Ray Dorsey, medic la Centrul Medical al Universității din Rochester, New York. Avertizarea medicului vine în contextul în care această tulburare a înregistrat cea mai mare creștere din lume, transmite theguardian.com

De exemplu, subliniază neurologul, numărul persoanelor afectate de Parkinson a crescut cu 35% în ultimii 10 ani în Statele Unite iar medicii consideră că „în următorii 25 de ani se va dubla”.

Care este factorul declanșator?

Potrivit sursei menționate, cercetătorii sunt de părere că un factor declanșator este expunerea la tricloretilenă (TCE), substanță folosită în degresarea industrială, curățarea chimică, dar și în produse de uz casnic, precum cele de lustruit pantofi și produse de curățat covoare.

Legătura dintre această substanță și probleme grave de sănătate a fost dovedită de muncitorii care au fost expuși la TCE la locul de muncă. Aceasta substanță este un factor de risc pentru Parkinson, arată rezultatele unui studiu din 2008 care analizat factorii respectivi.

Rezultate similare au fost înregistrate și în urma unui studiu realizat în 2011. Potrivit acestuia, a fost înregistrată „o creștere de șase ori a riscului de Parkinson la persoanele expuse la locul de muncă la tricloretilenă”.

Este o substanță cancerigenă

Trebuie menționat că tricloretilena este o substanță cancerigenă, cunoscută ca factor de risc pentru mai multe tipuri de cancer. Legătura dintre aceasta și Parkinson poate fi adesea trecută cu vederea deoarece primele semne ale bolii pot apărea și după zeci de ani de la expunerea la substanța respectivă.

În timp ce unele persoane care au intrat în contact cu boala se pot îmbolnăvi rapid, altele pot lucra sau trăi în locuri contaminate o mare parte din viață înainte de a dezvolta simptome de Parkinson.

Chiar dacă TCE este este interzisă în multe țări europene, în SUA nu există restricții pentru aceasta. Astfel, TCE contaminează aerul, solul și apa în zonele industriale iar specialiștii avertizează că este prezentă în peste 30% din apele subterane din SUA.

„Numeroase studii dovedit că apa de la robinet poate provoca boala Parkinson. Iar în acest caz, de vină nu este doar TCE, ci și pesticidele,” transmite neurologul Ray Dorsey, în contextul în care unii cercetători nu cred că TCE din apa potabilă este suficientă pentru a provoca boli.

Sursă foto: Dreamstime