Acordul, care a fost semnat la Forumul economic internaţional de la St. Petersburg, prevede dezvoltarea unor zăcăminte din Siberia ale căror rezerve sunt estimate la 500 milioane de barili, a declarat şeful Lukoil, Vagit Alekperov.

”Intrarea Total în explorarea zăcământului Bazhenov, unul dintre cele mai mari zăcăminte de şisturi bituminoase, consolidează poziţia noastră în explorarea hidrocarburilor neconvenţionale, unde compania are o experienţă semnificativă”, a declarat şeful Total, Christophe de Margerie.

Până în 2020, compania franceză speră să obţină cea mai mare parte a producţiei de ţiţei şi gaze naturale din Rusia şi a anunţat că intenţionează să rămână în regiune în ciuda tensiunilor cu Ucraina.

Total se alătură astfel marilor companii petroliere ExxonMobil, Statoil şi Royal Dutch Shell în dezvoltarea unor zăcăminte de şisturi bituminoase din Rusia.

Departamentul Energiei din SUA estimează că posibilele resurse de şisturi bituminoase ale Rusiei se ridică la 75 miliarde de barili, depăşindu-le cu mult pe cele deţinute de Statele Unite (peste 58 miliarde de barili), în prezent liderul mondial în producţia de şisturi bituminoase.

Compania Total este deja prezent în Rusia, unde deţine o participaţie de 16% în Novatek, cel mai mare producător de gaze naturale după Gazprom.

Analiştii de la Merrill Lynch susţin că zăcământul de la Bazhenov ar putea pompa 500.000 de barili pe zi – aproximativ 5% din producţia curentă a Rusiei – şi ar putea aduce guvernului şapte miliarde de dolari în venituri fiscale anuale.

Cele mai multe dintre marile companii petroliere din Rusia – cum ar fi Lukoil, Rosneft şi Gazprom Neft – deţin terenuri pe Bazhenov şi au lansat proiecte pentru a începe exploatarea resurselor acestui zăcământ, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres.
Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.