Pe locul al doilea în clasamentul celor mai mari 200 de companii private din Rusia se situează compania de petrol şi gaze naturale Surgutneftegas cu o cifră de afaceri anuală estimată la 850 miliarde de ruble (26 miliarde de dolari), urmată de compania de telecomunicaţii VimpelCom Ltd. cu venituri de 717 miliarde ruble (22 miliarde de dolari).

În ediţia de anul trecut a clasamentului Forbes, care a inclus şi companii de stat, Gazprom a fost desemnată cea mai mare companie rusească, urmată de Lukoil şi compania petrolieră de stat Rosneft. Ediţia din 2013 a listei Forbes include doar companii la care participaţia statului sau cea a capitalului străin nu este mai mare de 50%, ceea ce înseamnă că Gazprom şi Rosneft nu au fost luate în calcul.

Printre cele mai mari 10 companii private ruseşti se numără alţi doi producători de energie: companiile petroliere Tatneft (locul şapte) şi Bashneft (locul nouă). De asemenea, primii doi producători de oţel din Rusia, Evraz şi Severstal, se situează pe locurile cinci, respectiv opt.

Veniturile totale înregistrate anul trecut de primele 200 de companii private ruseşti sunt estimate la 22.900 miliarde ruble (708 miliarde de dolari). Lista numără 56 de companii listate la bursă şi 144 companii nelistate.

Lukoil este al doilea mare producător de petrol din Rusia şi, de asemenea, un important producător de gaze naturale din Rusia. Compania deţine patru rafinării mari pe teritoriul Rusiei şi trei în exterior. Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.