Alitalia, care a făcut profit doar de câteva ori în istoria sa de 70 de ani, a fost pusă sub administrare specială la începutul acestui an după ce salariaţii companiei au respins un plan de restructurare care prevedea diminuări de salarii şi concedieri. 

Lufthansa este una din cele şapte companii care au depus oferte angajante pentru Alitalia până la data de 16 octombrie. 

Sursele citate de Reuters susţin că reprezentanţi de la Lufthansa, inclusiv preşedintele diviziei italiene a transportorului german, Air Dolomiti, se vor întâlni joi cu cei trei comisari care sunt responsabili de administrarea Alitalia pentru a discuta oferta lor. "Va avea loc o întâlnire joi la care va participa şi preşedintele Air Dolomiti, Joerg Eberhard. Aceasta nu este prima întâlnire cu comisarii. Lufthansa îşi va prezenta propriul plan", a precizat una dintre surse. 

Guvernul de la Roma este interesat de vânzarea în totalitate a Alitalia, chiar dacă precizează că pot fi acceptate oferte distincte pentru activităţile de zbor şi cele de handling. 

În schimb, sursele citate de Reuters susţin că Lufthansa ar vrea să preia un număr de 90-100 de aparate din flota de 123 de avioane a Alitalia. La rândul său, cotidianul italian Il Messaggero susţine că grupul german nu este interesat de serviciile de handling ale Alitalia. În consecinţă, Lufthansa propune să preia doar aproximativ 6.000 din cei aproape 12.000 de angajaţi ai Alitalia. 

Alitalia, odată un simbol al renaşterii economice a Italiei după război, se chinuie în prezent să concureze pe piaţa sa internă cu companiile aeriene low-cost şi trenurile de mare viteză. Autorităţile de la Roma au respins varianta naţionalizării Alitalia însă soarta companiei este un subiect politic delicat şi orice restructurări dure solicitate de un investitor străin riscă să provoace ample proteste. 

Pe lângă Lufthansa şi compania britanică low-cost easyJet a făcut o ofertă pentru anumite active ale Alitalia. De asemenea fondul american de investiţii Cerberus şi-a exprimat şi el interesul pentru Alitalia dar în afara procesului oficial de vânzare. 

AGERPRES