Sindicatul însoțitorilor de bord ai operatorului aerian Lufthansa a cerut membrilor săi să intre în grevă la Lufthansa și la transportatorul pe distanțe scurte CityLine. Acțiunea va avea loc marți și miercuri. Protestul are la bază solicitarea de salarii mai mari, potrivit CNBC.

Sindicatul OZN al însoțitorilor de bord a anunțat sâmbătă că greva, care a fost votată de membri, va afecta plecările de pe aeroportul din Frankfurt marți și plecările din Munchen miercuri.

100.000 de pasageri ar putea fi afectați

Lufthansa a precizat că aproximativ 100.000 de pasageri ar putea fi afectați.

Grupul de companii aeriene a avertizat joi că pierderile din exploatare din primul trimestru vor creşte şi a oferit o perspectivă modestă pentru 2024, în timp ce se luptă cu conflicte de muncă costisitoare, compensând boomul călătoriilor.

Companiile aeriene europene au beneficiat de o cerere fără precedent de la pandemie, permiţându-le să crească preţurile. Cu toate acestea, costurile mai mari cu forţa de muncă şi întreţinerea au limitat creşterea veniturilor.

Lufthansa, avion, zbor
Grevă de propoții la Lufthansa/SURSA FOTO: Dreamstime

Lufthansa a acceptat noi acorduri pentru salarii mai mari

Lufthansa, în special, a acceptat noi acorduri pentru salarii mai mari, pentru a pune capăt grevelor. Despre acest aspect analiştii şi investitorii spun că ameninţă ţinta de marjă operaţională pentru 2024.

Joi, personalul de la sol al Lufthansa a organizat o grevă. Miercuri, echipajul de cabină a votat pentru grevă, deoarece solicită o creştere a salariului cu 15%.

Veniturile companiei au ajuns la un nivel record

Anterior, acțiunile Deutsche Lufthansa au înregistrat o creștere, după ce compania aeriană germană a declarat că se așteaptă ca cererea tot mai mare de călătorii cu avionul să continue în al patrulea trimestru, urmând un performanțe record în timpul verii.

Veniturile companiei au crescut cu 8%, ajungând la un nivel record de 10,3 miliarde de euro. Transportatorul Lufthansa, cu sediul central în Köln, a raportat o creștere a veniturilor de 8%, atingând un nivel record de 10,3 miliarde de euro (11 miliarde de dolari) în al treilea trimestru. Această creștere a fost generată de sporirea numărului de pasageri și a tarifelor mai mari, conducând la un profit îmbunătățit al companiei.

A doua companie aeriană din Europa după Ryanair

Rezultatele record au făcut ca Lufthansa să îndeplinească așteptările analiștilor. Lufthansa este a doua companie aeriană din Europa după gigantul low-cost Ryanair. Compania a obținut un venit net de 1,6 miliarde de euro. Ea a transportat 38 de milioane de pasageri, comparativ cu 33 de milioane în aceeași perioadă a anului anterior.

În ciuda unui climat economic german stagnant, compania aeriană estimează că cererea va crește la 91% în trimestrul al patrulea. Creșterea a fost de 88% în trimestrul al treilea. De asemenea, compania a anunțat că deja a primit rezervări de la 80% dintre pasagerii așteptați să călătorească în următoarele trei luni.