Forma finală a proiectului legii de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) trebuie găsită în coaliţia de guvernare, a declarat, marţi, liderul PNL, Ludovic Orban.

El a amintit că legea de desfiinţare a SIIJ se află în Parlament.

„Legea de desfiinţare a SIIJ se află în Parlament. A fost adoptată într-o formă în şedinţa de guvern, în altă formă a fost adoptată la Camera Deputaţilor. (…) Acum avem un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia şi, practic, la ora actuală, decizia privitoare la forma de desfiinţare a SIIJ este în Senat, pentru că Senatul este Camera decizională şi proiectul de lege se află în dezbatere. Sigur că până la urmă va trebui în cadrul coaliţiei să găsim acea formă care să fie susţinută de toţi partenerii din cadrul coaliţiei”, a afirmat Orban la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare.

Reacția lui Orban vine în contextul în care mai multe asociații de magistrați din România, respectiv AMR, UNJR, AJADO si APR au reacționat dur pe marginea desființării Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ). Ele sunt de părere că o astfel de acțiune „va crea un precedent extrem de periculos pentru statul de drept din România”.

Legea care provoacă tensiuni în Coaliție

Acest subiect este unul care tensionează extrem relațiile din Coaliție. În urmă cu o lună, vicepremierul Dan Barna a explodat pe marginea ideii privind desființarea SIIJ. El s-a arătat deranjat de atitudinea UDMR privind opunerea în fața desființării Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție și astfel readucerea judecatorilor și a procurorilor sub teroarea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

„Amendamentul UDMR nu face decat sa mute SIIJ la Parchetul General…. In loc s-o desfiintam, schimbam eticheta de pe usa si adresa de pe cartea de vizita… Trebuie sa desfiintam SIIJ ca sa scapam de MCV”, a spus Dan Barna.

În data de 12 iulie, după ședința Biroului National al USR-PLUS, Dan Barna a denuntat blocajul din coalitie creat ca urmare a unui amendament depus de catre UDMR la Senat, prin care competentele SIIJ sunt transferate Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica (SUPC) din Parchetul General, iar nu catre DNA, asa cum insista PNL si USR-PLUS. Mai exact, este vorba despre un amendament depus in aprilie de catre senatorul UDMR Csaszar Karoly Zsolt.

Sursă foto: INQUAM Photos, Paul Ursachi