Ludovic Orban, liderul PNL şi premier desemnat al României, a vorbit în Parlament despre măsurile urgente pe care trebuie să le ia viitorul guvern în domeniul justiției. Vizate în mod direct sunt pensionările anticipate și modificarea Codurilor Penale.

„Un alt lucru care este din punctul meu de vedere o urgență, sigur că poate fi rezolvată de Parlament, dar un guvern legitim poate să rezolve acest lucru: este vorba de pensionarea anticipată a 2800 de magistrați. Să vă gândiți că dacă nu se prorogă termenul sau dacă nu se abrogă această prevedere legală justiția în România va fi paralizată complet. O mulțime de dosare trebuie luate de la început și există posibilitatea ca liberul acces al cetățeanului la actul de justiție să fie împiedicat. Este necesar să decidem ceea ce este necesar la acest subiect.

De asemenea, doar un Guvern învestit de Parlament poate rezolva conducerii parchetelor. Suntem de o bună perioadă de timp într-o situație în care practic nu avem niște conducători care să fi fost desemnați prin procedura constituțională și legală în care toate parchetele sunt conduse de oameni care dețin atribuțiile de conducere sub formă de interimat și care în mod evident nu pot să aplice politica pe care o urmează în domeniul penal statul român”, a spus Ludovic Orban în ședința din Parlamentul României.

De asemenea, Ludovic Orban a transmis că noul Guvern va lua foarte în serios recomandările din raportul MCV, vor fi reluate dezbaterile pe codurile penale, dar și pe legile justiției.

”Suntem în situația în care trebuie să luăm foarte în serios MCV. Gândiți-vă că Bulgaria este în situația de a scăpa de MCV, în timp ce raportul privitor la România s-a înrăutățit. Trebuie să înțelegem și cei din sală, și cei care sunt prezenți: nu avem de ales decât asta. Reluarea de la bun început a modificărilor la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, modificarea legilor justiției în punctele cerute. Cred că și noi putem scăpa de MCV și cred că noi trebuie să instituim un sistem de justiție cu adevărat liber în România, independentă de factorul politic. Din punctul meu de vedere este absolut necesar să abrogăm efectele recursului compensatoriu, care a scos peste 20.000 de infractori pe stradă și care, mulți dintre ei, au recidivat.”, a spus Ludovic Orban luni.