Separat, un înalt oficial de la NBG a declarat pentru Reuters că oferta respinsă de Alpha Bank este în continuare validă şi ar trebui luată în considerare. "Credem că oferta noastră are merite incontestabile şi ar trebui luată în considerare ca atare de către toţi acţionarii", a declarat oficialul care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

NBG (acţionarul majoritar de la Banca Românească) a oferit vineri opt noi acţiuni proprii pentru 11 acţiuni Alpha Bank, prezentă şi ea pe piaţa din România, ceea ce reprezintă o primă de 20-25 de procente. Câteva ore mai târziu însă, boardul Alpha Bank a respins în unanimitate oferta amiabilă de preluare lansată de National Bank of Greece, considerând că termenii tranzacţiei nu sunt în avantajul acţionarilor Alpha Bank.

Statul grec se confruntă cu o criză fără precedent a datoriei publice şi a încurajat băncile locale să-şi combine resursele pentru a ajuta la scoaterea din recesiune a economiei. ‘Guvernul grec încurajează astfel de iniţiative, care vizează consolidarea sectorului bancar şi găsirea unei ieşiri mai rapide din criză. Guvernul a spus în repetate rânduri că sistemul bancar grec trebuie să se restructureze’, a declarat ministrul grec de Finanţe, George Papaconstantinou.

Pe lângă NBG şi Alpha Bank, pe piaţa din România sunt prezente şi alte bănci din Grecia, precum EFG Eurobank (Bancpost), Piraeus Bank şi ATE Bank (Mindbank).
SURSA: Agerpres