Dacă se observă că mașina are probleme tehnice, polițiștii pot da amenzi șoferilor și dacă sunt observate și problemele grave, aceștia pot reține certificatul de înmatriculare.

Inspecția tehnică periodică

După cum se știe, vehiculele sunt supuse inspecției tehnice periodice (ITP), pentru a verifica dacă mașinile respectă aceste norme. În general, ITP-ul se face la mașinile personale o dată la doi ani. Dacă mașinile sunt mai vechi de 12 ani, acestea trebuie duse la ITP anual. De asemenea, inspectorii Registrului Auto Român (RAR) pot efectua verificări tehnice în trafic.

Ce spune legea

Constatarea problemele tehnice „se face de către poliția rutieră, iar verificarea stării tehnice a vehiculelor aflate în trafic pe drumurile publice se face de către poliția rutieră, împreună cu instituțiile abilitate de lege”, conform Codului Rutier.

Așadar, șoferii mașinilor aflate în trafic ar putea fi opriți oricând de echipaje mixte ale Poliției rutiere și RAR-ului. Reprezentanții RAR menționează că nu toate mașinile sunt oprite în trafic, ci doar cele „care sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni”.