Curtea Supremă de Justiție din Chișinău a respins ieri, 7 noiembrie, recursul lui Traian Băsescu prin care contesta hotărârea Curții de Apel Chișinău privind mentinerea in vigoare a decretului de retragere a cetateniei R. Moldova emis de catre seful statului, Igor Dodon, scrie ZdG.md, conform Romania TV.

Fostul președinte a rămas fără cetățenia Republicii Moldova, Curtea supremă de Justiție de la Chișinău respingându-i acestuia recursul la decizia anterioară de retragere a cetățeniei. 

„Se respinge recursul declarat de Traian Băsescu, reprezentat de avocatul AndreiBivol. Se menţine decizia din 10 mai 2018 a Curţii de Apel Chişinău, în cauza civilă,la cererea de chemare în judecată depusă de Traian Băsescu împotriva PreşedinteluiRepublicii Moldova Igor Dodon cu privire la anularea Decretului nr. 16-VIII din 3ianuarie 2017”, se spune în decizia completului de judecată de la CSJ.

La 3 ianuarie 2017, preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, a semnat decretul prin care fostului președinte i-a fost retrasă cetăţenia R. Moldova, acordată de fostul preşedinte Nicolae Timofti. Mai mulţi politicieni de la Chişinău au criticat gestul preşedintelui.

Soții Băsescu au primit cetățenia R. Moldova în vara anului 2016. Primul decret semnat de președintele Igor Dodon, care a preluat mandatul de președinte la finele aceluiași an, a fost cel privind retragerea cetățeniei moldovenești lui Traian Băsescu, dar nu și soției acestuia. Fostul președinte al României l-a atacat pe Dodon în judecată, cerând să fie anulat acest decret, în primăvara anului 2017.

Fostul președinte a atacat decizia în instanță, cerând să fie anulat decretul, în primăvara anului 2017. Curtea de Apel Chișinău a menținut, la 10 mai 2018, decizia Judecătoriei Chișinău, care i-a dat dreptate președintelui Igor Dodon în decizia sa de a-i retrage lui Traian Băsescu cetățenia R. Moldova. În ianuarie 2018, Judecătoria Chișinău a respins cererea lui Traian Băsescu, depusă împotriva lui Igor Dodon „ca fiind neîntemeiată” și constata că decretul lui Igor Dodon este legal, decizia fiind atacată din nou de Traian Băsescu.