Astfel, premierul Ludovic Orban este eliminat din această procedură de numire și, de asemenea, prin același proiect de lege, nu mai este obligatorie consultarea Corpului Național al Polițiștilor la numirea șefului IGPR.

Liberalii s-au opus acestui proiect de lege și legea fusese inițial respinsă de deputați, dar senatorii au adoptat actul normativ. Acum aceasta va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare și va intra în vigoare după publicarea ei în Monitorul Oficial.

Legea 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române prevede că „Inspectoratul General al Poliției Române este condus de un inspector general, cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului afacerilor interne, după consultarea Corpului Național al Polițiștilor”.

Prevederea legală a fost modificată de acest proiect legislativ în Senat astfel: „Inspectoratul General al Poliției Române este condus de un inspector general, numit de ministrul afacerilor interne”.