Duminică, Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE) și Cercul Cultural Romano Austriac Unirea vor manifesta în fața Guvernului Austriei, după votul cancelarului Karl Nehammer împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Austria a umilit România

Daniel Tecu, președintele FADERE, susține că prin votul său, cancelarul Karl Nehammer nu i-a jignit doar pe românii din țară, dar și pe cei care locuiesc legal în Austria, care contribuie la prosperitatea țării. Din cei 150.000 de români care locuiesc în Austria, 50.000 au cetățenie și, implicit, drept de vot, iar acest lucru s-ar putea resimți la alegerile din ianuarie, mai spune acesta.

„Prin votul negativ pentru intrarea României in spațiul Schengen, Austria i-a jignit nu doar pe cei 20 de milioane de români din țară, dar si pe cei peste 150 000 de români care locuiesc legal in Austria, contribuind la prosperitatea țării. S-ar putea ca unele calcule făcute de Cancelarul Karl Nehammer, conform cărora un astfel de vot i-ar aduce o mână de voturi la alegerile din ianuarie, să fie gresite, ținând cont de faptul că i-a supărat profund si pe cei 50 000 de români de origine care au cetățenie austriacă și pe familiile lor care au drept de vot”, a declarat Dan Tecu.

Româncele care îngrijesc bătrâni în Austria vor să intre în grevă

Peste 30.000 de români plecați în Austria lucrează ca îngrijitori. Aceștia spun că în timpul pandemiei, toți i-au lăudat, iar acum i-au uitat.

Roxana, în vârstă de 54 de ani, îngrijește persoane în vârstă și cu probleme de sănătate. Înainte, a lucrat 10 ani în Germania, după care a venit în Austria, unde lucrează deja de 14 ani. Aceasta le-a mărturisit jurnaliștilor că este foarte dezamăgită și că nu mai poate rămâne, însă nu o poate lăsa singură pe bătrânica de care are grijă. A spus că ar fi preferat ca de sărbători să petreacă timp cu copiii și cu nepoții ei, dar asta ar fi însemnat un drum de 24 de ore.

Roxana a spus că în timpul pandemiei, toată lumea le-a lăudat eforturile și implicarea, dar acum i-au uitat, motiv pentru care vor să intre în grevă. Dacă nici așa nu se fac auziți, atunci clienții austrieci să transmită un semnal de alarmă politicienilor care nu au vrut România în Schengen, mai spune ea. Deoarece nu pot primi o pensie mai mare de 200 de euro, tot mai mulți se gândesc să plece în Elveția sau în Germania.