Mai exact, cei mai mari proprietari de petrol din lume au decis să țină producția petrol la un nivel redus, ceea ce înseamnă, că prețurile la pompă vor rămâne ridicate sau chiar vor fi crește și mai mult. Trump a fost cel care a militat pentru majorarea producției de petrol, tocmai ca motorina și benzina să se ieftinească.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol a acceptat extinderea până în martie 2020 a acordului privind reducerea producţiei de ţiţei.

Astfel, membrii grupului au reuşit să-şi depăşească divergenţele pentru a sprijini creşterea preţurilor, pe fondul încetinirii economiei globale şi a majorării producţiei SUA.

Decizia îl va înfuria probabil pe preşedintele american Donald Trump, care a cerut liderului OPEC – Arabia Saudită – să furnizeze mai mult ţiţei şi să ajute la reducerea preţurilor la pompă.

Anul trecut, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi alte state din afara cartelului (Alianţa OPEC+) au decis să reducă producţia cu 1,2 milioane bpd, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019. Luni are loc la Viena summitul OPEC, iar marţi se vor alătura convorbirilor şi ceilalţi producători globali de ţiţei.