Lovitură de zeci de miliarde primită de Elon Musk. Acesta a pierdut 50 de miliarde de dolari în numai două zile. Vestea cruntă a venit după ce ce acţiunile Tesla Inc. au scăzut pentru a doua zi consecutiv, susține Bloomberg. Sursa citată a subliniat că este cea mai mare scădere de două zile din istoria Bloomberg Billionaires Index. Totodată, este cea mai mare scădere de o zi după scăderea de 36 de miliarde de dolari a lui Jeff Bezos, după divorţul său de MacKenzie Scott în 2019.

Prăbuşirea Tesla vine pe fondul unor zile tumultoase pentru producătorul de automobile electrice. Totul a început când Musk şi-a întrebat urmăritorii de pe Twitter dacă ar trebui să vândă 10% din acţiunile companiei, situaţie dublată de vestea că fratele său Kimbal a vândut acţiuni chiar înainte de sondaj. În urma acestor ştiri, Michael Burry, investitorul făcut celebru prin filmul „The Big Short” a anunţat că Musk doreşte să-şi vândă o parte din acţiuni pentru a-şi acoperi datoriile personale.

Lovitură de zeci de miliarde primită de Elon Musk

Recent, şeful Tesla i-a întrebat pe utilizatorii reţelei Twitter dacă ar trebui să-şi vândă participaţia la Tesla. Astfel, 57,9% dintre persoanele care au participat la sondaj au răspuns că Elon Musk ar trebui să vândă aproximativ 10% din acţiunile pe care le deţine la producătorul de vehicule electrice. La sondaj au participat peste 3,5 milioane de utilizatori ai rețelei sociale.

În acest moment, scăderea reduce avantajul lui Musk faţă de Bezos ca cea mai bogată persoană din lume la 83 de miliarde de dolari. Musk l-a depăşit pe fondatorul Amazon pentru prima dată în ianuarie, diferenţa dintre cei doi crescând recent la 143 de miliarde de dolari, o cifră mai mare decât averea neta a lui Bill Gates, al patrulea cel mai bogat om din lume.

Ce se întâmplă cu averea lui Musk

În pofida scăderii, averea lui Musk este încă în creştere cu 70% în acest an, datorită câştigurilor Tesla şi a unei evaluări mai mari pentru SpaceX. Capitalizarea bursieră a Tesla s-a menţinut peste 1 trilion de dolari, un punct de referinţă pe care compania l-a atins luna trecută, după ce rezultatele din al treilea trimestru au depăşit aşteptările pieţei.

Incluzând şi opţiunile pe acţiuni, Musk deţine o participaţie de 23% la Tesla, cea mai valoroasă companie auto din lume. În octombrie, capitalizarea bursieră a Tesla Inc a depăşit 1.000 de miliarde de dolari, după ce compania fondată de Elon Musk a primit cea mai mare comandă din istoria sa, 100.000 de vehicule pentru firma de închiriere Hertz, o tranzacţie care întăreşte ambiţiile producătorului american de automobile electrice de a fi liderul global al vânzărilor în următorul deceniu.