Înainte de a ajunge la Băile Tușnad, Viktor Orban a efectuat o oprire la Palatul Victoria, unde a avut o întâlnire oficială cu premierul României, Ilie Bolojan. Întâlnirea este similară celei organizate anul trecut, când Viktor Orban s-a întâlnit cu fostul prim-ministru Marcel Ciolacu. În trecut, discursurile susținute de liderul maghiar la acest eveniment au inclus frecvent critici puternice la adresa Uniunii Europene, generând dezbateri intense.
Viktor Orban se confruntă cu mai multe provocări
Vizita din acest an are loc într-un context diferit pentru liderul de la Budapesta, care se confruntă cu provocări politice și electorale semnificative. Potrivit presei ungare, premierul vine în România cu teme considerate esențiale pentru Ungaria, având în vedere situația economică și energetică din regiune. România este una dintre cele mai importante piețe de export pentru economia ungară, iar anul trecut schimburile comerciale au atins un nivel record. Din acest motiv, menținerea unei cooperări bune cu România este considerată un obiectiv major la nivel guvernamental la Budapesta.
Participarea lui Viktor Orban la Băile Tușnad are o dimensiune puternic electorală, spune politologul Andrei Țăranu. Începând cu sfârșitul anilor ’90, discursurile sale din cadrul Universității de Vară au reprezentat un element constant al strategiei politice a FIDESZ. După 2010, partidul a adoptat o linie politică naționalistă, cu un accent puternic pe menținerea legăturilor cu minoritățile maghiare din afara Ungariei, inclusiv din Transilvania, Slovacia, Voievodina și Ucraina. Prin acordarea cetățeniei maghiare celor care pot dovedi origini etnice maghiare, guvernul de la Budapesta și-a extins influența asupra comunităților din regiune, consolidând astfel o bază electorală importantă pentru FIDESZ.
„Această tradiție a lui Victor Orban este din primului mandat de la sfârșitul anilor ’90. Pentru că FIDESZ, mai ales după 2010, și-a construit o politică extrem de naționalistă care vizează toate minoritățile maghiare din această zonă. Nu vorbim doar de România, Transilvania. Vorbim și de Slovacia, și de Voievodina și de Ucraina. Peste tot, FIDESZ-ul încearcă și reușește, iată, să își construiască o politică de remaghiarizare, dacă putem spune așa, a minorităților maghiare din afara Ungariei. Și asta pentru că acești cetățeni, că sunt ucraineni, români, sârbi sau slovaci, și chiar austrieci, dar mai puțin, sunt votanți în alegeri.
S-a dat cetățenie maghiară tuturor celor care s-au considerat ca având măcar un strămoș maghiar. Această cetățenie a devenit un fel de cetățenie FIDES, mai mult decât o cetățenie maghiară. Ăsta este unul din bazinele importante pe care le are FIDESZ-ul în România și în toată zona. (…) nu mai este câștigător, nu mai este în frunta sondajelor, așa cum era până de curând. Odată cu apariția partidului TISZA și a lui Peter Magyar, conducătorului acestui partid. Practic, dominația lui Viktor Orban ar putea să se apropie de sfârșit”, a spus politologul Andrei Țăranu pentru Adevărul.
În prezent, Viktor Orban se află într-o situație politică diferită față de anii precedenți. Dominanța sa pe scena politică ungară este pusă sub presiune de apariția partidului TISZA, condus de Peter Magyar. Conform unor sondaje, acesta ar fi cel mai popular politician din Ungaria, după ce a câștigat un mandat de europarlamentar în 2024 și se pregătește pentru alegerile parlamentare din 2026.

Evenimentele de la Băile Tușnad sunt esențiale pentru FIDESZ
Evenimentele de la Băile Tușnad sunt considerate esențiale pentru transmiterea mesajelor politice ale FIDESZ către comunitățile maghiare din regiune. Această platformă este folosită de Viktor Orban încă din perioada primului său mandat. În 2014, liderul ungar a lansat pentru prima dată conceptul de „democrație iliberală” pe scena de la Băile Tușnad, prezentând viziunea sa despre un stat care se organizează după principii proprii, diferite de modelul liberal occidental. Această abordare, menită să întărească identitatea națională, a devenit ulterior una dintre principalele caracteristici ale politicii interne și externe promovate de guvernul de la Budapesta.
Alegerile prezidențiale recente din România și rezultatele acestora au atras reacții în plan politic în Ungaria. În deschiderea evenimentului de la Băile Tușnad, reprezentanți ai guvernului ungar au transmis mesaje de susținere pentru cooperarea cu România. În același timp, opoziția din Ungaria a folosit campania electorală din România pentru a marca o distanțare față de pozițiile exprimate anterior de Viktor Orban.