Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a susținut că dacă Petrom nu va face majorararea de capital cu valoarea terenurilor în favoarea statului atunci, va trebui să plătească chirie pentru ele pentru că. În opinia sa, aşa cum este situaţia acum, avem de-a face cu un ajutor de stat ilegal.

“Dacă o companie foloseşte un activ, în speţă un teren, pe care nici nu plăteşte chirie, nici nu-l introduce în capitalul social şi, în felul acesta ar plăti dividende pentru el, deci dacă îl foloseşte, în esenţă pe gratis, şi este un activ al statului pe care o companie îl foloseşte pe gratis, această chestiune ridică suspiciune de ajutor de stat”, a susținut Bogdan Chiriţoiu, citat de e-nergia.ro

El a susținut că în acest moment se lucrează la un proiect de lege care să oblige companiile să intre în legalitate, să facă această înregistrare a terenurilor în capitalul social iar, dacă nu, să fie obligate să plătească chirie pentru aceste terenuri. “Este un grup de lucru la nivelul Guvernului, suntem şi noi parte din el. Am atenţionat Guvernul că vedem această problemă ca fiind un ajutor de stat ilegal. Guvernul trebuie să dea o ordonanţă de urgenţă. În cazul cel mai optimist va fi luna viitoare, dacă nu, în toamnă”, a spus Chiriţoiu.

În această situaţie sunt mai multe companii, aflate în coordonarea Ministerului Economiei şi al Energiei, dar este clar că viitoarea OUG vizează clar compania petrolieră.

“Ca de obicei, adevărul e pe la mijloc. Petrom nu are niciun interes să se grăbească, pentru că în acel moment va trebui să dea nişte bani statului. Contractul de privatizare spune că numai după ce se termină situaţia tuturor terenurilor, se face înregistrarea, momentan mai sunt sub 1% de clarificat, iar pentru acel sub 1% nu se face nimic. Este foarte posibil să fie şi vina administraţiei, că nu clarifică situaţia juridică a terenurilor, că nu emite titluri de proprietate şamd. Trebuie să transăm această chestiune, pentru că e anormal să ţii lucurile pe loc de zece ani de zile pentru că nu reuşeşti să rezolvi 1% din problemă. Dacă ai rezolvat 99%, trebuie să acţionăm pe acel 99%”, a comentat Chiriţoiu.

În prezent, OMV deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român – 20,6%, FP – circa 9,99%, restul fiind în posesia altor acţionari. Potrivit contractului de privatizare, compania petrolieră trebuie să facă o majorare de capital, cu valoarea terenurilor pentru care obţine atestarea dreptului de proprietate, dar nu mai există un termen stabilit pentru acest lucru-termenul vechi era de trei ani.