Probleme mari pentru mii de români. O importantă taxă este aproape de a fi dublată. Suntem obligați din cauza faptului că am ajuns codașii Europei. Până în 2020, ar trebui să sortăm și să reciclăm jumătate din gunoiul pe care acum îl aruncăm. Măsura impusă de regulile Uniunii Europene pare imposibil de îndeplinit, într-o ţară în care rata de reciclare este de 5%. Iar un efect al acestei stări de fapt ar putea fi dublarea tarifelor de salubrizare.

În Iaşi, gradul de colectare selectivă în acest moment este de doar 5%. Procentul este aproximativ acelaşi în toate marile oraşe din România. La Staţia de Sortare a Deşeurilor de la marginea Iaşiului ajung în fiecare zi aproape 50 de maşini pline ochi. Jumătate transportă deşeurile care ar trebui să fie deja reciclate de populaţie.

Unul din zece containere montate în oraş este de tip capsulă, pentru colectare selectivă. Asta a dublat nivelul de reciclare faţă de 2018 când era puţin peste 2%. Dar mai e mult până la ţinta impusă de Uniunea Europeană. „Ţinta de 50% până în 2020 mi se pare foarte sus din punctul meu de vedere, având în vedere compoziţia deşeurilor din România. E o provocare foarte mare pentru noi ieşenii şi pentru toată România”, spune Mihai Chirica, primarul Iaşiului, conform Digi24.

„Preţul la salubritate s-ar putea dubla pentru a putea plăti această taxă de infringement. În 2020 acest cost se va duce la 1.200 de lei pe tonă. Este foarte mult”, anunță și Cătălin Neculau, director Salubris.

În acest moment în Iaşi tarifele pentru cei care care sortează deşeurile sunt de 8,90 lei de persoană, pe lună. Pentru ceilalţi costul este de aproximativ 10 lei. Dacă un singur vecin de bloc aruncă însă gunoiul la întâmplare în containere toţi ceilalţi plătesc la sfârşit de lună tariful maxim.