Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, s-a prezentat luni dimineața la Parchetul General. El a fost audiat în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Acesta este acuzat de săvârșirea de infracțiuni contra umanității.

În timpul prezenței sale la Parchet, Miron Cozma a negat vehement orice implicare în evenimentele din București. Acesta a respins ideea existenței Mineriadei.

Miron Cozma îl indică vinovat pe Ion Iliescu

Fostul lider al minerilor a adresat acuzații către jurnaliștii prezenți. Miron Cozma a întrebat retoric cine a fost responsabil pentru violențele de la Piața Universității. El a subliniat că nu a fost prezent în București la data respectivă.

„Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă. Voi i-aţi omorât pe ăştia în Bucureşti. Voi cu Iliescu. Eu nu am fost în Bucureşti pe 13 iunie. Cine i-a omorât pe ăia în Piaţa Universităţii? Eu nu am fost în Bucureşti, ce nu pricepi?”, i-a certat Miron Cozma pe jurnaliştii prezenţi la Parchet.

Reacția lui Miron Cozma vine după ce ziariștii au ridicat întrebări despre implicarea lui în reprimarea demonstranţilor din Bucureşti.

Miron Cozma
Miron Cozma/SURSA FOTO: captură de ecran YouTube

Fostul președinte al României, urmărit penal în Dosarul Mineriadei

În acest dosar sunt urmăriți penal fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, foștii generali Vasile Dobrinoiu și Peter Petre.

Procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse de anchetatori au fost anulate în instanță. Inițial, în iunie 2017, fostul președinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracțiuni contra umanității. Alături de el a mai fost trimis în judecată și fostul premier Petre Roman. Este vizat și fostul director SRI Virgil Măgureanu.

Judecătorii au decis atunci anularea tuturor probelor strânse de procurori

Totuși, în decembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar pentru refacerea de la zero a anchetei.

Judecătorii au decis atunci anularea tuturor probelor strânse de procurori. Ei au constatat nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, generalul (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiralul (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu (decedat între timp), Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu și Miron Cozma au fost trimiși în judecată.