Într-un mesaj publicat pe pagina sa oficială de Facebook, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a vorbit despre mineriada de acum 33 de ani.

Fostul prim-ministru al României spune că este regretabilă că, după trei decenii de la acel eveniment, justiția nu a dat încă un verdict.

„13-15 iunie 1990 a fost unul dintre cele mai dificile momente post-revoluţionare ale României. Au fost pierdute vieţi, au fost învrăjbiţi românii, iar prestigiul ţării a fost grav afectat. Mentalitatea neocomunistă şi autoritară care domina la vârful puterii în 1990 a generat ură şi violenţă. Este deci profund regretabil că nici după 33 de ani nu avem un verdict al justiţiei”, a scris Nicolae Ciucă, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Nicolae Ciucă a amintit de evenimentele din iunie 1990

El a amintit de evenimentele din iunie 1990, când Partidul Național Liberal s-a confruntat cu represiunea, o circumstanță care nu este străină de-a lungul istoriei atunci când liberalii se opun entităților antidemocratice.

„PNL n-a cedat însă şi a continuat să militeze pentru o societate liberă şi pentru domnia legii. Mulţi români au înţeles atunci, după mineriada din 13-15 iunie, că trebuie să lupte pentru a construi o Românie diferită, bazată pe dialog şi pe respectarea legii, o Românie în care orice putere politică e obligată să acţioneze cu mijloace democratice în relaţia cu societatea. Ţara noastră a progresat mult în ultimii 33 de ani, dar efortul pentru o Românie democratică rămâne unul permanent”, a adăugat Nicolae Ciucă.

33 de ani de la ziua în care Ion Iliescu le mulțumea minerilor

Fenomenul „Piața Universității” a luat naștere pe 22 aprilie 1990, când manifestanții, după ce au participat la mitingul electoral găzduit de PNȚCD în Piața Aviatorilor, au construit o baricadă și au luat decizia de a rămâne în piață. Dimineața zilei de 14 iunie 1990 este semnificativă datorită sosirii minerilor.

În zilele următoare, manifestația din Piața Universității a luat amploare și au fost organizate adunări de protest, la care au participat activ studenți, intelectuali, elevi și funcționari publici. În fruntea mișcării s-au aflat asociații precum Asociația „21 Decembrie”, Alianța Populară, Grupul Independent pentru Democrație și Liga Studenților. În piață au răsunat cântece răsunătoare, printre care strigăte pentru „Libertate”, amintirea „Timișoarei”, omagii aduse eroilor, apeluri pentru căderea lui Iliescu, respingerea Nomenclaturii și sfârșitul comunismului, scrie evz.ro.